Aerul din Bulgaria, cel mai poluat din UE, potrivit unui raport

in Aer 6 March 2009 91 Views

Bulgaria continua sa aiba aerul cel mai poluat din toata Uniunea Europeana, cu un continut record de particule de praf, indica un raport prezentat de Ministerul Mediului, transmite vineri AFP, citat de Agerpres.

Potrivit studiului, nivelul mediu de particule in atmosfera a crescut in ultimii ani pana la 55 micrograme/metru cub, fata de 30 micrograme media in UE, si 40 micrograme norma europeana maxima admisa. Fenomenul se explica prin cresterea traficului rutier si vechimea parcului auto, prin incalzirea pe baza de carbune si prin faptul ca industria grea si centralele termice nu corespund inca normelor UE, releva raportul.

Orasul bulgar cel mai poluat este Pernik (vest), cu industrie metalurgica, unde media particulelor de praf este de 92 micrograme. Plovdiv (sud), al doilea oras al tarii, prezinta o valoare de 70,9 micrograme, in timp ce locuitorii Sofiei respira, in functie de cartiere, pana la 62 micrograme de particule/metru cub de aer. Medicii atrag atentia ca particulele, ce contin mai ales funingini, reziduurile sarii de deszapezire, polenuri, bacterii si virusuri, pot avea efecte alergene si cancerigene. Raportul preconizeaza ca, incepand din 2011, Bulgaria sa respecte normele europene in materie de particule, metale grele si monoxid de carbon.

Comentarii

comentarii