Aerul poluat de la incendii scade productivitatea p─âdurilor

in Biodiversitate 9 January 2019 195 Views

├Än fiecare an, incendiile la nivel mondial emit ├«n atmosfer─â 2 pg C (miliarde pe tona de carbon), ceea ce reprezint─â aproximativ 20% din totalul emisiilor generate de activit─â╚Ťile umane. ├Än plus fa╚Ť─â de emisiile de carbon, coloanele de fum produc, de asemenea, poluan╚Ťi atmosferici, inclusiv aerosoli cu ozon (O3) ╚Öi aerosoli cu mod fin (de exemplu, PM2,5, particule cu un diametru mai mic de 2,5 ╬╝m).

Este bine cunoscut faptul c─â ace╚Öti poluan╚Ťi atmosferici pot agrava calitatea aerului ├«n regiunile afectate de foc. Cu toate acestea, nu se ╚Ötie c─â ele modific─â ╚Öi bugetul de carbon al terenurilor prin influen╚Ťarea fotosintezei p─âdurilor nearse.

Recent, un nou studiu ap─ârut ├«n revista Nature Communications a explorat impactul ecologic al polu─ârii aerului la incendiu. Cre╚Öterile ├«n O3 ╚Öi aerosolii au efecte opuse asupra s─ân─ât─â╚Ťii plantelor. O3 este fitotoxic ╚Öi reduce fotosinteza plantelor, ├«n timp ce aerosolii pot favoriza fotosinteza prin cre╚Öterea radia╚Ťiei difuze. Nu este clar care este impactul net al acestor poluan╚Ťi asupra biosferei din acela╚Öi foc. Acest studiu a combinat trei modele de ultim─â or─â ╚Öi un set complet de observa╚Ťii de la sol, sateli╚Ťi ╚Öi din literatura de specialitate pentru a cuantifica impactul net al O3 ╚Öi aerosolilor asupra productivit─â╚Ťii primare brute (GPP), o un instrument care m─âsoar─â fotosinteza total─â din p─âduri.

La nivel regional, poluarea aerului provocat─â de incendiu aduce daune mai mari productivit─â╚Ťii p─âdurilor. ├Än plus, poluarea din incendiu poate provoca efecte prin transportul emisiilor pe distan╚Ťe lungi.

Aceast─â cercetare nou─â dezv─âluie o verig─â lips─â a impactului incendiului asupra ciclului global al carbonului. Daunele cauzate de productivitatea ecosistemelor nu se produc numai de la incendii, ci ╚Öi ├«n zonele adiacente prin intermediul transportului pe distan╚Ťe lungi a aerului poluat.

“Aceste efecte negative se pot exacerba ├«n viitor, deoarece se estimeaz─â c─â incendiile vor escalada din cauza ├«nc─âlzirii globale”. a declarat Xu Yue, primul autor al studiului Institutului de Fizica Atmosferei de la Academia Chinez─â de ╚śtiin╚Ťe.

Comentarii

comentarii