AFM: Programul Casa Eficientă Energetic, deblocat în trei luni

in Energie 27 April 2021 113 Views

Programul Casa Eficientă Energetic, prin care românii vor primi bani pentru modernizarea locuințelor, este blocat la Administrația Fondului pentru Mediu din cauza numărului mare de dosare. AFM a anunțat că programul va fi reluat în trei luni, timp în care va fi modificat semnificativ și ghidul aferent.

Prezent în conferința Green Report „Renovarea energetică a clădirilor. Provocări în finanțare și obiective asumate”, Andrei Iorgulescu, director de programe în cadrul AFM, a fost întrebat de un participant, pe Facebook, când va fi finalizat programului „Casa eficientă Energetic”.

„Un termen realist pentru program ar fi undeva la maximum două, trei luni, în care ne punem problema să modelăm și altfel ghidul. Ca să rezolvăm problema acestui program nu este de ajuns să ne punem problema de externalizarea lucrărilor și atât. S-au înscris aproximativ 14.000 și ceva de persoane în aplicație, dar când și-au dat seama că trebuie să aibă și proiectele făcute, și mai ales că e și o finanțare de 40% la niște sume importante, poate nu toți sunt la fel de motivați să participe sau să acceseze o astfel de linie de finanțare”, a răspuns Iorgulescu.

Acesta a subliniat că ghidul trebuie să conțină modificări semnificative, apoi va fi supus consultărilor publice.

„Programul trebuie regândit un pic, să-l facem mai atractiv, cu niște condiții mai bune, mai ales că prin program trebuie făcute înainte documentațiile tehnice fără să știe dacă pot obține finanțarea. Și aici putem să gândim altfel. Pentru că și documentațiile alea presupun niște sute de euro, fără să aibă garanția că vor și primi finanțare”, a mai precizat acesta.

Programul „Casa eficientă energetic”, iniţiat de Ministerul Mediului în septembrie 2020, are un buget de 430 de milioane de lei, prin care aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele.

Românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

În primăvara acestui an, programul s-a blocat la AFM din lipsa unui număr suficient de angajați care să analizeze dosarele depuse. Administrația ia acum în calcul externalizarea acestei etape.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii