AFM a aprobat jum─âtate din cererile de finan╚Ťare pentru Casa Verde Fotovoltaice

in Business, EcoLIFESTYLE, Energie 13 June 2020 209 Views

Administra┼úia Fondului pentru Mediu (AFM) a declarat 12.718 solicit─âri eligibile pentru finan┼úare ├«n cadrul Programului Na┼úional ÔÇ×Casa Verde FotovoltaiceÔÇŁ. Greenpeace atrage aten╚Ťia c─â mai mult de jum─âtate dintre aplica╚Ťiile cet─â╚Ťenilor au fost respinse, ├«n propor╚Ťie mare, din cauza termenului dep─â╚Öit al documentelor depuse, vinovat─â pentru acest motiv fiind chiar Administra╚Ťia.

AFM a anun╚Ťat c─â 12.718 de solicit─âri eligibile pentru finan┼úare ├«n cadrul Programului Na┼úional ÔÇ×Casa Verde FotovoltaiceÔÇŁ, suma total─â care va fi oferit─â fiind de 252 milioane de lei. Listele finale vor fi publicate pe site-ul institu╚Ťiei, www.afm.ro.

├Än contextul ├«n care, dup─â evaluarea cererilor de finan╚Ťare depuse ├«n prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, Administra╚Ťia a luat decizia relu─ârii etapei de ├«nscrieri ├«ncep├ónd cu toamna acestui an, p├ón─â la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de institu┼úie ├«n cadrul Programului Opera┼úional Regional 2014-2020.

ÔÇ×Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uria┼č ├«n r├óndul rom├ónilor, dovad─â fiind num─ârul extrem de mare de cereri. Pentru c─â fondurile alocate pentru finan┼úarea programului nu au fost epuizate, ├«mpreun─â cu Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, am luat decizia organiz─ârii unei noi sesiuni ├«n toamna anului 2020. Pornind de la experien╚Ťa primei edi╚Ťii, ├«n calitate de pre┼čedinte al AFM, inten┼úionez s─â promovez modific─âri majore, care s─â conduc─â la simplificarea procesului de ├«nscriere ├«n program, la mic╚Öorarea duratei evalu─ârii proiectelor ╚Öi la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit to╚Ťi solicitan╚Ťii care nu au ob╚Ťinut finan╚Ťarea ├«n prima edi╚Ťie s─â reaplice ├«n toamn─âÔÇŁ, a declarat pre┼čedintele Kohalmi ÔÇô Szabo.

Prin Programul ÔÇ×Casa Verde FotovoltaiceÔÇŁ beneficiarii au putut ob╚Ťine p├ón─â la 20.000 lei nerambursabili, reprezent├ónd 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minim─â de 3kWp.

ÔÇ×Principalele motive de respingere a solicit─ârilor au fost generate de informa╚Ťiile ╚Öi dosarele incomplete ├«nc─ârcate de c─âtre instalatori sau care con╚Ťineau documente expirate ╚Öi/sau erori. ├Än plus, din cauza unor erori informatice, c├óteva zeci de solicit─âri nu au putut fi solu╚Ťionate, acestea urm├ónd a fi finalizate ├«n perioada imediat urm─âtoareÔÇŁ, a transmis AFM ├«ntr-un comunicat.

Greenpeace Rom├ónia: AFM respinge mai mult de jum─âtate dintre dosarele din programul de finan╚Ťare Casa Verde Fotovoltaice

Mai mult de jum─âtate dintre aplica╚Ťiile cet─â╚Ťenilor (13.339) au fost respinse, ├«n propor╚Ťie mare, din cauza termenului dep─â╚Öit al documentelor depuse ├«n aplica╚Ťia informatic─â a AFM. Acest motiv contravine flagrant declara╚Ťiilor anterioare ale institu╚Ťiei, a transmis ONG-ul Greenpeace Rom├ónia.

ÔÇ×De╚Öi motivul respect─â, teoretic, litera ghidului de finan╚Ťare (AFM nu poate acorda finan╚Ťare dac─â documentele nu sunt ├«n termenul de valabilitate), institu╚Ťia omite s─â ia ├«n calcul comunic─ârile anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, dup─â ce a suspendat prima sesiune de ├«nscrieri din 10 septembrie 2019, ├«n urma unei a╚Öa-zise fraude informatice, AFM a comunicat c─â pentru urm─âtoarea sesiune de ├«nscrieri, desf─â╚Öurat─â ├«ncep├ónd cu 6 noiembrie 2019, nu este necesar─â ob╚Ťinerea de c─âtre cet─â╚Ťeni de noi documente: ┬źToate documentele ├«nregistrate cu succes ├«n aplica╚Ťia informatic─â, precum ╚Öi cele ├«nregistrate ├«n registrul instalatorilor care nu au fost ├«nc─ârcate ├«n aplica╚Ťie p├ón─â la momentul suspend─ârii accesului ├«n aplica╚Ťia informatic─â, sunt acceptate de Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse ├«n termen, ├«n vederea analiz─ârii.┬╗ (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019)ÔÇŁ, a subliniat ONG-ul.

Declara╚Ťia AFM nu a fost respectat─â ├«n evaluarea dosarelor ╚Öi, prin urmare, cet─â╚Ťenii nu pot beneficia ├«n aceast─â faz─â de finan╚Ťare, iar 284 de milioane de lei r─âm├ón, cel pu╚Ťin pentru moment, nealoca╚Ťi.

ÔÇ×Suntem indigna╚Ťi de num─ârul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii ÔÇô termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cet─â╚Ťenilor ╚Öi a instalatorilor c─â AFM nu a reu╚Öit s─â gestioneze acest program. Nu este vina cet─â╚Ťenilor ╚Öi a instalatorilor c─â AFM comunic─â ceva, dar face altcevaÔÇŁ, a declarat Marian M├óndru, coordonator de campanii la Greenpeace Rom├ónia ╚Öi administrator al comunit─â╚Ťii online Protec╚Ťia Prosumatorului.

ÔÇ×Sesiz─âm ╚Öi solicit─âm interven╚Ťia autorit─â╚Ťilor superioare, Ministerul Mediului ╚Öi guvernul Rom├óniei. Cred c─â este un caz f─âr─â precedent, care prejudiciaz─â mii de cet─â╚Ťeni care au dorit s─â devin─â prosumatori, au f─âcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit exclu╚Öi pe nedrept din acest programÔÇŁ, a mai spus Marian M├óndru.

Peste 26.000 de cet─â╚Ťeni din ├«ntreaga ╚Ťar─â s-au ├«nscris pentru a ob╚Ťine finan╚Ťare, fondurile totale ale programului de finan╚Ťare cumul├ónd peste 113 milioane de euro.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii