AFP: În România, ţara urşilor, conviețuirea devine dificilă

in Autoritati, Biodiversitate, Business 7 November 2019 110 Views

Agenția internațională de știri Agence France-Presse (AFP) a publicat un material despre nemulțumirile românilor privind urșii: unii solicită vânarea acestora, din cauza atacurilor care s-au înmulțit, iar alții militează pentru protejarea animalelor.

Foto: Leonardo Berezsky

Potrivit Guvernului de la Bucureşti, 32 de persoane au fost rănite de urşi între 2017 şi 2018, dintre care doi au suferit răni mortale.

„Autorităţile au încercat să acţioneze prin încurajarea colectivităţilor să îşi instaleze pubele securizate sau să utilizeze câini specializaţi pentru a ţine urşii la distanţă. Însă, cu câteva excepţii, aceste măsuri au fost ignorate”, scrie jurnalistul Ionuț Iordăchescu, în materialul publicat de AFP.

Aleşii locali afirmă că a fost atins un nivel de suprapopulaţie la urşi şi cer măsuri radicale: un proiect de lege care permite vânătoare de urşi a fost votat de Senat în septembrie, spre nemulţumirea numeroaselor asociaţii de protecţia animalelor care cer deputaţilor să blocheze iniţiativa.

Ţară membră a Uniunii Europene, România riscă sancţiuni dacă ridică interdicţia de vânătoare la urs, una din cele 1.200 de specii protejate.

„Omul a intervenit întotdeauna pentru a menţine un echilibru cu animalele. Dacă vom opri această intervenţie, populaţia de urşi va scăpa oricărui control”, este citat în articol senatorul Tanczos Barna, unul din partizanii vânării urşilor.

Vânătoarea de urs în România a fost autorizată în mai multe perioade în anii 1970 şi apoi la începutul anilor 1990. Cote importante de vânătoare au fost în vigoare până în 2016, dar la presiunile ecologiştilor au fost reduse la minim.

Pentru 2019, a fost autorizată o cotă de vânătoare de 140 de urşi, insuficientă pentru unii, în condiţiile în care autorităţile evaluează populaţia de urşi la 6.000 de exemplare, repartizate pe 30% din teritoriul României, în special în centrul ţării.

Materialul urmărește povestea comunității din Cușma, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde este o obișnuință să întâlnești un urs brun. Potrivit viceprimarului din Cuşma, Florin Griga, în ultimii doi ani aproximativ 15 vaci şi porci au fost ucişi de atacurile urşilor. În alte părţi ale României, urşii au început să atace şi oameni.

Comentarii

comentarii