ONU a adoptat o nouă agendă de dezvoltare durabilă a orașelor. Ce conține

Statele membre ONU au agreat recent o nouă agendă de dezvoltare durabilă a orașelor pentru următorii 20 de ani. Se numește Noua agendă urbană și vine în completarea Agendei 2030, adoptată în septembrie 2015. Iată care sunt cele mai importante prevederi.

dezvoltare durabilă

După mai bine de 3 ani de negocieri, ONU a adoptat o nouă agendă urbană. Evenimentul a avut loc săptămâna trecută la Quito, Ecuador, în cadrul conferinței istorice Habitat III.

noua-agenda-urbana-dezvoltare-durabila

Rolul agendei este acela de a oferi ghidarea necesară pentru implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă asumate prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Cuprinde de asemenea o serie de recomandări pentru regândirea felului în care orașele sunt planificate, administrate și locuite.

Ce prevede Noua agendă urbană

Printre recomandările agendei, se numără cele legate de diminuarea poluării din orașe. Autoritățile sunt încurajate să realizeze tranziția spre energii regenerabile, să îmbunătățească transportul în comun și să își gestioneze sustenabil resursele naturale. În plus, sunt stimulate să creeze condițiile necesare unei creșteri economice sustenabile și incluzive, dezvoltării sociale și culturale și protejării mediului înconjurător.

Sunt menționate obiective precum: crearea de oportunități egale pentru toți cetățenii, eliminarea discriminării, îmbunătățirea curățeniei în orașe, implementarea unor măsuri pentru reducerea emisiilor și pentru o mai bună gestionare a impactului schimbărilor climatice, garantarea drepturilor emigranților și a refugiaților, facilitarea colaborării și a accesului la spații verzi, încurajarea inițiativelor verzi etc.

Un alt punct important pe agendă este cel legat de dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete, încurajarea ciclismului în scop utilitar și recreațional și asigurarea condițiilor de siguranță pentru cicliști.

Noua agendă urbană, doar o recomandare

Agenda agreată în cadrul Habitat III va funcționa la nivel de sugestie și de viziune strategică pentru dezvoltare orașelor viitorului. Nu sunt stabilite ținte, iar autoritățile nu sunt obligate să o o implementeze. Totuși, Joan Clos, Directorul Executiv al Programului UN-Habitat, recomandă statelor să o pună în aplicare.

Încurajez administrațiile naționale, regionale și locale să folosească. Noua agendă urbană este ca un instrument cheie pentru planificarea și dezvoltarea politicilor pentru dezvoltare urbană sustenabilă. Este o agendă ambițioasă, care are ca scop pavarea drumului către orașe și așezări mai incluzive. Dacă nu o implementăm, este inutilă.

spot_img

Ultimele știri