Agent Green cere Guvernului un moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine

in Biodiversitate, Legislatie 8 December 2016 74 Views

Organizația Agent Green solicită intervenția premierului Dacian Cioloș prin adoptarea de urgență a unui moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine, deoarece catalogul național al pădurilor virgine publicat de Ministerul Mediului conține doar 12.893,7 ha din cele 220.000 hectare inventariate în anul 2005, adică 6%.

Ministerul a primit mură în gură, pe gratis, de mai bine de 10 ani inventarul pădurilor virgine. Acesta a fost folosit între timp doar ca să se taie și să se piardă pentru totdeauna cele mai multe dintre ultimele păduri de paradis ale Europei. Este inadmisibil ca după un deceniu avut la dispoziție, doar 6% din aceste păduri să mai fie protejate”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Inventarul ministerului include doar câteva păduri din numai 10 județe. Cele mai multe sunt în proprietatea Statului și au fost salvate în ultima clipă ca urmare a campaniilor și scandalurilor inițiate de ONG-uri de mediu: pădurea Olteana 320,16 ha, Coșava Mică 579,45 ha, Coșava Mare 2880,12 ha sau Șinca 269,90 ha.

Inventarul pădurilor virgine nu a fost luat în serios de Guvern, iar informația că acestea există și că trebuie protejate a fost folosită în scop criminal atât de administratorul pădurilor de Stat cât și cei ai pădurilor private. Dovadă stau investigațiile noastre în cazurile Șinca, Coșava, Olteana și altele”, a adăugat Păun.

În anul 2016 Agent Green a depus noi studii ștințifice pentru protejarea a încă 1.929 hectare de păduri virgine din județele Bacău, Buzău, Vrancea și Covasna. Deși, ordinul de ministru din 2016 obligă ca studiile depuse pentru protejarea pădurilor virgine să include dovezi din harțile și amenajamentele silvice, adiminsitratorii pădurilor de stat și private au refuzat adesea să ofere accesul la aceste informații.

Comentarii

comentarii