Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Agent Green și 12 organizații internaționale cer autorităților să protejeze pădurile seculare

Agent Green și 12 organizatii internationale cer miniștrilor mediului și pădurilor, dar și Romsilva să facă echipă pentru protejarea pădurilor seculare și nu pentru distrugerea lor, așa cum fac în prezent.

În cadrul declarației comune, organizațiile atrag atenția asupra importanței vitale a pădurilor seculare din România, atât pentru țara noastră, cât și pentru Europa. România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural de păduri virgine din zona climatică temperată a Uniunii Europene.

„Aceste păduri au o valoare enormă pentru protejarea diversității ecologice și a ecosistemelor rămase intacte. În plus, ele stochează cantități imense de carbon, ajutând așadar la stabilizarea climei globale. Pădurile virgine și naturale ale României sunt printre puținele refugii rămase pentru urșii bruni europeni, lupi și lynx și găzduiesc numeroase specii endemice.”

Deși majoritatea pădurilor sunt aflate în zone protejate cum ar fi parcuri naturale, rezervații ale biosferei și situri Natura 2000, ele sunt exploatate în mod progresiv. În plus, parcurile naționale nu îndeplinesc cerința conform căreia zonele excluse de la utilizare trebuie să reprezinte 75% din suprafaţa totală, conform recomandărilor Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii.

Organizațiile atrag atenția și asupra problemei corupției și a practicilor ilegale în domeniul silviculturii. Agent Green și organizația internațională EuroNatur au intrat în posesia unor informații secrete din Inventarul Forestier Național, care indicau că volumul tăierilor anuale se ridică la 38 de milioane de metri cubi, dintre care doar 18 milioane sunt acoperite de planuri aprobate de gestionare a pădurilor.

Declarația comună critică și activitatea Romsilva, care administrează 12 dintre cele 13 parcuri naționale ale României. Deși are responsabilitatea de a proteja pădurile, Romsilva permite exploatarea zonelor tampon ale parcurilor, iar angajații sau membrii ai comitetelor științifice sunt înlăturați sau constrânși dacă critică aceste practici.

În cadrul declarației, organizațiile cer miniștrilor mediului, apelor și pădurilor și directorului Romsilva să ia măsuri imediate pentru a opri practicile ilegale și distructive din pădurile României.

Printre revendicări se numără implementarea unui moratoriu imediat privind exploatarea pădurilor primare și bătrâne, în special cele aflate pe proprietatea statului, implementarea Directivei UE Natura, realizarea unui inventar complet al tuturor pădurilor cu valoare de conservare ridicată aflate pe siturile Natura 2000, cartografierea și includerea pădurilor primare neprotejate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, crearea unor noi planuri de gestionare pentru parcuri naturale, inclusiv stabilirea unui calendar de adaptare a parcurilor la ghidurile IUCN, precum și cooperarea cu societatea civilă și oamenii de știință pentru dezvoltarea unor soluții de protecție a pădurilor României.

Organizațiile au cerut autorităților să ofere un răspuns privind măsurile pe care le vor lua pentru a proteja pădurile înainte de summit-ul european care va avea loc pe 9 mai la Sibiu.

Printre organizațiile semnatare se numără Euro Natur, Friends of the Earth Europa și Germania, Fern, Robin Wood, International Young Naturefriends și Rainforest Rescue.

Puteți citi întreaga declarație aici.

La începutul acestei luni, Agent Green și EuroNatur au depus o plângere împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice legate de încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri. Contestația a fost înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

spot_img

Ultimele știri