Agent Green: Se transportă și lemn românesc cu trenul

Gabriel Păun, de la Agent Green, a demontat unele dintre declarațiile recente ale ministrului Mediului. Acesta susține că lemnul românesc este transportat cu trenul, că cifrele care se vehiculează despre importul și exportul lemnelor se datorează intervenției ONG-urilor și că Romsilva are deja lemne de foc pentru cei care au nevoie.

Gabriel Păun, de la Agent Green – ONG care se ocupă din 2009 de investigarea crimelor de mediu, a demontat declarațiile pe care le-a făcut ieri ministrul Mediului, Costel Alexe.

Alexe a declaratniciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România în acest an și că imaginile cu transporturi de buşteni vehiculate în ultima lună pe reţelele de socializare sunt manipulări.

„Imagini cu depozite ale unor operatori economici din întreaga ţară sau cu trenuri de buşteni fac ravagii pe Internet, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor pe care le avem la Ministerul Mediului, informaţiilor primite de la Ministerul Transporturilor, informaţiilor publice pe care le avem de la Institutul Naţional de Statistică (INS), în acest an, în România au intrat mii şi mii de vagoane cu buştean care să fie valorificat aici şi evident exportat în alte ţări din Europa. Conform datelor oficiale de la INS, în ultimii ani, România este un importator net de material lemnos”, a explicat ministrul.

„Se spune că România exportă 300.000 de metri cubi de bușteni și importă de 10 ori mai mult, adică 3 milioane de metri cubi de bușteni. Până aici, este adevărat. Doar că asta s-a întâmplat începând cu 2015, când grație campaniei ONG-urilor, s-a schimbat codul silvic”, a spus Păun într-un video live transmis pe Facebook.

Atunci, potrivit lui Păun, au ieșit la iveală filmări cu camera ascunsă în care directorii de la Holzindustrie Schweighofer – companie din Austria pentru prelucrarea materialelor lemnoase, cu cinci fabrici în România – au spus, în timp ce negociau un contract de lemn ilegal, că dacă ei ar lucra la capacitate maximă n-ar mai fi loc pentru alții pe piață.

După un val de indignare și proteste, codul silvic s-a schimbat, iar Schweighofer și alte gupuri de companii n-au putut să mai achiziționeze mai mult de 30% din lemnul românesc dintr-o specie. Compania austriacă lucrând cu rășinoase, în condițiile în care, potrivit lui Păun, România exploatează aproximativ 7 – 8 milioane de metri cubi de rășinoase pe an, „s-au văzut nevoiți să importe din alte țări”. În cadrul unei întâlniri, reprezentanții  Schweighofer au confirmat pentru Agent Green că lemnul importat este transportat atât cu vaporul, cât și cu trenul.

„Da, este adevărat că acele trenuri pe care le vedem încărcate cu lemn sunt adesea de la import, dar nu înseamnă că toate. Se transportă și lemn românesc cu trenul. […] Când spun că importă buștean, nu este complet adevărat. Schweighofer importă buștean, ca să-și hrănească fabricile, pentru că nevoia lor de lemn este foarte mare”, a subliniat Păun pe Facebook.

„Volumele care se importă se corelează cu anul 2015, etapizat, când ei n-au mai avut destul lemn în România și au trebuit să importe. În acest moment, ei procesează cam 50% lemn din România și 50% lemn din import. Asta nu înseamnă deloc că nu mai iau lemn din România, chiar iau foarte mult. Este o informație pe care am obținut-o direct de Schweighofer.În concluzie, nu România este importator net, ci o singură firmă domină aceste importuri”, a mai spus reprezentantul Agent Green.

 

https://www.facebook.com/agentgreen.ro/videos/700704937402779/

„Nu mai trebuie tăiată pădurea, există lemne de foc”

ONG-ul Agent Green a realizat o petiție, semnată de 37.080 de persoane, în care solicita primului ministru să oprească exploatarea pădurii pe durata stării de urgență generată de Covid-19. Ca răspuns, ministrul Mediului a transmis că această măsură nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. Unul dintre argumente a fost că măsura ar afecta pe plan social 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.

„Am scris în petiție să ofere câte un metru cub de lemn pentru fiecare gospodărie, dar asta nu înseamnă să se taie păduri în continuare. A zis domnul Alexe în urmă cu două săptămâni că iarna a fost atât de ușoară, încât au rămas ocoalele silvice cu stocuri de lemn nevândute. Ar face bine să le dea gratis sau la un preț foarte mic celor peste 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc în România”, a transmis Păun.

Tot atunci, ministrul a mai declarat că peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat, spunea ministrul.

„În ce privește locurile de muncă pierdute de la Romsilva care n-ar mai avea de lucru, păi la Romsilva este mereu de lucru. Dar ar avea treabă – în afară de exploatările silvice. Ar fi bine să împădurească acele mii de hectare degradate care n-au fost plantate și acolo unde solul s-a înțelenit. Scoateți toți angajații la plantare, să repare ce s-a stricat și să crească suprafața de împădurire a țării. În acest moment, oricum firmele mici și medii din domeniul de prelucrare a lemnului și-au trimis oamenii în șomaj tehnic pentru că nu există cerere pe piață”, a comentat reprezentantul ONG-ului.

Potrivit acestuia, industria mobilei procesează anual aproximativ 4,5 milioane de metri cubi de lemn și creează 57.500 de locuri de muncă. Spre comparație, Schweighofer poate procesa singură tot atât lemn și oferă aproximativ 2.000 de locuri de muncă.

„Firmele mici suferă, cele mari – de procesare, prosperă. Sunt foarte multe camioane și trenuri care se înghesuie la porțile marilor fabrici care au lichidități, au bani să cumpere acel lemn și să-și facă stocuri mari. Sunt munți uriași în jurul fabricilor de lemn. Când criza va trece, ei vor fi cei care vor prospera, iar firmele mici și medii sunt cele care vor continua să aibă de suferit și după această criză”, a mai spus Păun.

Acesta a mai atras atenția că din România nu se pot exploata legal în jur de 18 milioane de metri cubi pe an și alte 20 de milioane de metri cubi ilegal. Recomandarea Academiei Române este ca exploatările să nu depășească 16  – 17 milioane de metri cubi anual.

spot_img

Ultimele știri