Agent Green face plângere la Comisia Europeană privind dezastrul forestier

in Autoritati, Legislatie 8 April 2019 189 Views

ONG-urile Agent Green și EuroNatur (din Germania) vor depune o plângere împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri. Contestația va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Parcul Național Semenic. Foto: Matthias Schickhofer / EuroNatur
Parcul Național Semenic. Foto: Matthias Schickhofer / EuroNatur

Între 7 și 10 aprilie, 28 de directori UE pe biodiversitate se întrunesc la Brașov pentru o conferință de presă. Pe 8 aprilie, oficialii au fost întâmpinați de către activiștii Agent Green cu un banner de protest cu mesajul: „EU: Protect Romania’s virgin forests now!”. Aceștia au fost invitați, alături de jurnaliști, să urmărească filmări live din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate în care sunt surprinse efectele exploatărilor forestiere.

Tot atunci, avocatul partener al Agent Green, Cătălina Rădulescu, a anunțat lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri.

Guvernul României a implementat amenajamente silvice în cadrul siturilor Natura 2000 înainte de a efectua evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată în conformitate cu legislația europeană și înainte de emiterea ordinului de aprobare al ministrului mediului, punând în pericol integritatea factorilor de mediu, inclusiv a pădurilor virgine, a speciilor și habitatelor protejate”, a declarat avocatul.

Plângerile critică eșecurile sistemice din partea României: au fost aprobate amenajamente silvice, înainte de a fi realizate evaluări de mediu și consultările publice. Plângerea oficială va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

„Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000”, a mai spus Rădulescu.

„Filmările din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului Român că situația este sub control”, au transmis ONG-urile într-un comunicat.

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a Uniunii Europene. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată.

Astfel, Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în Site-urile Natura 2000 (în prezent, avocatul acestora desfășoară 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră).

„Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament”, a adăugat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

„Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român”, a mai spus acesta.

Comentarii

comentarii