Video – Agent Green: România riscă un nou infringement pe mediu din cauza tăierilor din parcurile naționale

in Biodiversitate, Slider homepage 12 November 2018 176 Views

Distrugerile și exploatările care au loc în parcurile naționale și siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege, au ajuns săptămâna trecută în atenția oficialilor de la Bruxelles când Agent Green și EuroNatur au prezentat în premieră membrilor Parlamentului European și ai Comisiei Europene derapajele și abuzurile care sunt permise și încurajate de autoritățile din România.

Untitled from AGENT GREEN on Vimeo.

 

În ciuda numeroaselor solicitări venite din partea Agent Green, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România, a refuzat să pună la dispoziție date despre volumul de lemn tăiat și scos din parcurile naționale pe care le administrează, motivând că aceste informații sunt secrete, iar publicarea lor ar afecta activitatea companiei. Este un abuz fără precedent, în condițiile în care peste jumătate din suprafețele incluse în parcuri sunt proprietatea publică a statului român, iar administrarea lor este o chestiune de interes public. Prin metode jurnalistice investigative am reușit să obținem însă aceste date și le facem publice pentru a dezvălui masacrul care se petrece în aceste ultime oaze de sălbăticie”, a declarat Andrei Ciurcanu, Director de Investigații al Agent Green.

Pădurile din parcurile naționale reprezintă 1,2% din teritoriul României, suprafețe care adăpostesc cea mai mare biodiversitate din Europa.

Potrivit investigațiilor din ultimii  doi ani desfășurate de Agent Green a reieșit că în ultimii 5 ani România a pierdut prin explotari la scară industrială echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare de păduri seculare rasă complet, adică suprafața acoperită de 7.200 de terenuri de fotbal.

De asemenea, din 2014 și până în prezent din parcurile naționale ale României au fost exploatate peste 1,2 milioane de metri cubi, cantitate de lemn care a fost incărcată și transportată de peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu bușteni de la București până la Nădlac.

În plus, investigațiile Agent Green au dezvăluit practicile ilegale printre care se numără distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buștenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervațiilor sau a pădurilor virgine, încălcarea prevederilor planului de management a parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanță europeană, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate

Prin exploatarea industrială a acestor arii naturale protejate și a pădurilor seculare, statul român a obținut în ultimii cinci ani venituri de cel puțin 60 de milioane de euro, dar a investit în reconstrucția ecologică mai puțin de 15% din venituri.  Suma este rezultatul unui calcul care a luat ca reper cel mai ieftin sortiment de lemn pus pe piață – lemnul de foc – 50 de euro prețul unui metru cub. Veniturile reale pot să depășească  cifra de 100 de milioane de euro, bani care sunt obținuti prin exploatarea și vânzarea masei lemnoase, deoarece lemnul de calitate superioară este vândut la prețuri duble sau triple față de lemnul de foc.

 Parcurile naționale cele mai afectate de exploatările agresive și care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt Călimani, Domogled Valea-Cernei și Semenic – Cheile Carașului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar și păduri seculare de fag incluse în patrimoniul UNESCO, cât și cea mai mare pădure virgină din UE – Izvoarele Nerei.

Avertisment din Parlamentul European: România riscă să intre într-o procedură de infringment

Dupa vizionarea seriei de investigații Agent Green, oficialii europeni și-au exprimat șocul și îngrijorarea și au precizat că România riscă demararea unei proceduri de infringement.

Mesajul meu către autoritățile din România este următorul: Protejați parcurile naționale, în caz contrar aveți toate șansele ca România să intre într-o procedură de infringment, pentru că nu respectați legislația europeană“ a declarat europarlamentarul Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide și petiții din Parlamentul European și reprezentant al Partidului Verde din Austria.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, a reamintit că Polonia a fost recent constrânsă de Curtea Europeană de Justiție să oprească tăierile în Parcul Național Bialowieza prin impunerea unei amenzi de 100.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere până la stoparea tăierilor.

Diferența este că în România se taie în toate parcurile naționale situri Natura 2000 volume astronomic mai mari decât în Polonia. Deci Guvernul României va trebui să plătească sume mult mai mari, din păcate din banii noștri publici”, a spus președintele Agent Green.

Volume extrase în perioada 2014-2018 conform rapoartelor oficiale și a datelor publicate de  Inspectorul Pădurii:

 • PN Cheile Nerei-Beușnița – 83.000 mc
 • PN Semenic Cheile-Carașului – 240.000 mc
 • PN Domogled Valea-Cernei – 280.000 mc
 • PN Retezat – 15.000 mc
 • PN Defileul Jiului – 8.000 mc
 • PN Buila Vânturarița – 13.000 mc
 • PN Piatra Craiului – 50.000
 • PN Cozia – 60.000 mc
 • PN Cheile Bicazului – 7.000 mc
 • PN Ceahlău – 130.000 mc
 • PN Călimani – 190.000 mc
 • PN Munții Rodnei – 100.000 mc
 • PN Munții Măcin – 40.000 mc

Total estimat – 1,216 milioane mc

Comentarii

comentarii