Agenţia Spaţială Europeană a semnat contractul pentru sateliţi de supraveghere a emisiilor de CO2

in Poluare 3 August 2020 92 Views

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat cu compania germană OHB-System primul contract pentru dezvoltarea unor sateliţi pentru supravegherea emisiilor de CO2 rezultate din activităţile umane, în cadrul Programului Copernicus de observare a Terrei, potrivit BBC.

sentinel satelit

În cadrul acestei misiuni, denumită CO2M, vor fi lansaţi doi sateliţi identici până la sfârşitul anului 2025 (Sentinel 7A şi 7B) care permit identificarea emisiilor de dioxid de carbon provenite din activitatea oamenilor, faţă de cele din surse naturale.

“ESA şi compania germană OHB System AG au semnat vineri contractul pentru construcţia primilor doi sateliţi din cadrul acestui program”, afirmă ESA într-un comunicat.

Platformele vor urmări gazele cu efect de seră de pe tot globul, și vor ajuta națiunile să evalueze amploarea emisiilor lor.

În conformitate cu acordul climatic de la Paris, țările globului trebuie să realizeze un inventar la stocurilor de CO2, iar CO2M va ajuta la furnizarea acestor date.

Valoarea totală a contractului este de 445 de milioane de euro. OHB System AG se va ocupa de construcţia sateliţilor, iar compania Thales Alenia Space (TAS) se va ocupa de realizarea instrumentelor ştiinţifice ce vor fi instalate pe aceşti sateliţi (reprezentând 257 de milioane de euro din valoarea totală a contractului).

Fiecare satelit va avea la bord un spectrometru care va permite măsurarea cantităţii de CO2 şi de dioxid de azot (NO2), un polarimetru, ce va permite obţinerea de informaţii cu privire la aerosolii prezenţi în atmosferă şi un dispozitiv imagistic pentru depistarea norilor, explică Yves Baillion, expert din cadrul TAS.

Misiunea CO2M va permite vizualizarea concentraţiei de CO2 pe o suprafaţă de 4 km2 cu o precizie de 0,7 ppm. Concentraţia medie de CO2 din atmosferă este de 410 ppm.

“O mică uzină care emite CO2 va face sa varieze cu câteva ppm concentraţia de CO2”, a mai susţinut Yves Baillion.

Astfel de date vor permite o mai bună identificare a surselor de emisii de CO2 şi vor ajuta statele să-şi coordoneze politicile în vederea respectării obiectivului fixat prin Acordul de la Paris, vizând limitarea creşterii temperaturii medii globale până la cel mult 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.

În prezent, există șase sisteme de sateliți Sentinel, care fie deja sunt pe orbită, fie vor fi în curând. CO2M face parte dintr-un plan expansiune care vizează dublarea sistemelor spațiale din programul Copernicus al UE.

Comentarii

comentarii