Agerpres: Premierul Emil Boc a infiintat un comitet privind valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

in Revista presei 4 December 2011 91 Views

Premierul Emil Boc a înfiin╚Ťat un comitet interministerial privind valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de ser─â (dioxid de carbon) care revin României, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

 

Din comitet fac parte 12 oficiali guvernamentali, printre care ministrul Finan╚Ťelor, Gheorghe Ialomi╚Ťianu, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Mediului, Lazlo Borbely, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Bogdan M─ânoiu.

Potrivit deciziei semnate în 30 noiembrie, comitetul are ca principal obiectiv supervizarea activit─â╚Ťii de gestionare a vânz─ârii certificatelor de emisii cu efect de ser─â.

În motivarea documentului este invocat un memorandum guvernamental pentru "Asumarea responsabilit─â╚Ťilor ce decurg din implementarea licita╚Ťiilor de certificate de emisii cu efect de ser─â".

De altfel, din comitet mai face parte ╚Öi pre╚Öedintele Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale pentru Reglementarea ╚Öi Monitorizarea Achizi╚Ťiilor Publice, Cristina Tr─âil─â.

În luna august, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat suspendarea de la tranzac╚Ťionare a certificatelor de emisii, ca urmare a neconformit─â╚Ťilor identificate la nivelul Inventarului Na╚Ťional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Ser─â (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de România.

Aceast─â decizie final─â a Comitetului de Conformare a confirmat concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie s─â asigure derularea ╚Öi dezvoltarea m─âsurilor menite s─â asigure îndeplinirea adecvat─â a tuturor activit─â╚Ťilor ╚Öi func╚Ťiunilor specifice inventarului na╚Ťional ╚Öi sistemului na╚Ťional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de ser─â (GES).

Totodat─â, decizia final─â confirm─â suspendarea eligibilit─â╚Ťii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 ╚Öi 17 ale Protocolului de la Kyoto, pân─â la rezolvarea neconformit─â╚Ťilor identificate. Suspendarea eligibilit─â╚Ťii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

Citeste mai mult pe agerpres.ro
 

Comentarii

comentarii