Agricultorii mai vor zapada

in Stiri 14 February 2012 158 Views

Viscolul a lovit nemilos orasele si satele Romaniei, iar zapada a ingropat sosele, masini si case, deopotriva. Cu toate acestea, pentru agricultura, zapada continua sa reprezinte un ajutor pretios, iar specialistii isi doresc sa ninga in continuare.

In sudul tarii, la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Marculesti (judetul Calarasi), agronomii sunt dezamagiti. “Aici a nins viscolit, abia ieri si azi-noapte s-a putut aseza zapada pe camp”, a explicat, pentru Green Report, directorul Statiunii, Dumitru Tudoran. Mai mult, “vantul a generat si transport de sol, ca se mira lumea de ce e zapada neagra”.

Pe terenurile agricole din Calarasi, pana acum zapada a fost troienita. In acest moment stratul depus si fixat are 20 de centimetri grosime. “Ne-ar trebui cam 20-30 de litri de apa pe metru patrat. Daca am avea un strat de zapada de o jumatate de metru, ar fi extraordinar”, spune Dumitru Tudoran.

Directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola din Turda, Ioan Has, a declarat pentru Green Report ca “la noi in Ardeal nu sunt probleme”. “Stratul de zapada la noi este de 36 de centimetri. Asta inseamna 25 de litri de apa pe metru patrat. Iar deficitul nostru este de 120 de litri, din august pana in decembrie. Mai avem pana la saturatie”, a explicat Ioan Has.

Potrivit acestuia, in judetul Cluj mai sunt anuntate ninsori in zilele de joi – vineri, dar nesemnificative din punct de vedere cantitativ. “Ne dorim mai multa zapada”, spune directorul Statiunii Turda.

Mihai Diac

Foto: www.valcea-news.ro

Citeste si:

Scapam de ninsori
 

Comentarii

comentarii