Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Agricultura ecologica ar putea fi finantata din fonduri UE

Ministrul roman al agriculturii, Dacian Ciolos, a avut joi, la Bruxelles, o intrevedere cu comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer-Boel, in cadrul careia a ridicat, printre altele, problema modificarii programului de dezvoltare rurala al Romaniei pentru includerea in acesta a finantarii agriculturii ecologice, informeaza Rompres. 
"Atunci cand acest program a fost negociat si elaborat, nu aveam toate datele necesare ca sa argumentam introducerea agriculturii ecologice. Acum insa le avem si putem sa modificam programul", a declarat oficialul roman.

El a precizat ca Romania va depune cel mai probabil in luna ianuarie a anului viitor propunerile sale de modificare a programului de dezvoltare rurala. "Am cerut doamnei comisar sa ne ajute cu grabirea aprobarii acestor modificari, odata ce vor fi depuse, pentru a putea incepe cat mai repede sa finantam agricultura ecologica", a mai spus Ciolos.

Tot in cadrul intalnirii de astazi, ministrul Roman a mai ridicat problema majorarii sumei totale destinate subventionarii productiei de lapte la standarde europene. "In ultimul an am avut o crestere a cantitatii de lapte de calitate, insa suma totala la nivel national notificata inainte de aderare este limitata si a fost cu mult depasita de cererile de subventii. Dorim sa gasim o solutie pentru a putea finanta toti producatorii de lapte de calitate", a mai precizat ministrul.

Dacian Ciolos a mai apreciat ca, in aceasta perioada de criza, ar fi foarte binevenita o flexibilizare din partea Comisiei Europene a modului de accesare a fondurilor structurale, mai ales a fondurilor pentru dezvoltare rurala. "Daca bancile acorda credite mai greu, daca exista si birocratie mare in utilizarea fondurilor, care duce la o perioada lunga in pregatirea, evaluarea si implementarea unui proiect, pot sa treaca inca doua-trei astfel de crize si fondurile tot sa nu fie folosite", a spus el.

In special, a subliniat Ciolos, ar fi de mare ajutor daca s-ar decide cresterea gradului de cofinantare a proiectelor de dezvoltare rurala, astfel incat agricultorul sa nu mai fie nevoit sa garanteze pentru intreaga suma primita de la banci. "Producatorii agricoli trebuie sa ia credite pentru productie, pentru investitii, si nu pot garanta decat cu utilajele si eventual cu casa lor, iar la un moment dat s-ar gasi in situatia de a nu mai avea cu ce sa garanteze. De aceea noi incercam sa relansam acea schema prin care agricultorii sa poata garanta chiar cu subventia pe care urmeaza sa o primeasca la inceputul anului urmator ca plata la hectar. Vom incepe sa le dam inca de pe acum adeverinte referitoare la valoarea subventiei respective si sa foloseasca aceasta creanta certa drept garantie pentru creditele de productie", a explicat ministrul Ciolos

spot_img

Ultimele știri