Airbus propune ca avionele să zboare în “V” la fel ca păsările pentru a creşte performanţele de mediu ale aeronavelor

in Energie, Poluare, Transport 5 December 2019 126 Views

Airbus a prezentat un proiect prin care vrea să schimbe modul în care avioanele zboară în prezent. Compania propune ca avioanele să se aşeze în timpul zborurilor de lungă durată în forma literei “V”, la fel ca stolurile de păsări pentru a reduce consumul de combustibil al companiilor aeriene și pentru a reduce poluarea.

Compania aerospațială a prezentat planuri pentru ca avioanele să zboare îndeaproape unul pe altul pe zboruri de cursă lungă – aeronava lider creând o undă în care avionale urmăritoare o pot folosi, reducând cantitatea de combustibil pe care trebuie să o ardă.

Ideea este copiată din zborul gâştelor care se aşează în timpul zborurilor mai lungi în formă de „V”, în care una conduce, iar păsările din spate o urmează înşiruite pe două laturi.

Airbus a spus că în urma testelor efectuate în urmă cu trei ani cu aeronavele care zburau la aproximativ 1,8 mile distanță au descoperit că cele care urmează ar putea utiliza mai puțină putere, reducând consumul de combustibil cu între 5 și 10% pe zbor fără să fie afectat confortul pasagerului.

Impactul asupra mediului al aeronavelor a devenit o problemă presantă pentru companiile aeriene și autoritățile de reglementare europene. Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană încearcă să pună în aplicare un sistem de clasament care să evalueze companiile aeriene și transportatorii în funcție de performanțele lor de mediu.

Airbus spune că intenționează să testeze zborul în tandem anul viitor, în timp ce lucrează la dezvoltarea instrumentațiilor de cabină îmbunătățite, care ar permite avioanelor să zboare aproape unul de celălalt fără probleme. Totuși, acest tip de tehnologie va dura ani întregi pentru a fi dezvoltat.

 

Comentarii

comentarii