Airbus a testat vineri primul zbor cu combustibil din gaze naturale

in Energie 1 February 2008 66 Views

Airbus a testat, vineri, in premiera, primul avion cu combustibil sintetic lichid pe baza de gaz natural (Gas to Liquids – GTL). Airbus A380 a zburat trei ore intre Filton, Marea Britanie, si Toulouse, Franta, informeaza site-ul companiei.

Zborul face parte dintr-un program de cercetare a combustibililor alternativi si este primul pas dintr-o etapa de teste a viabilitatii si sustenabilitatii combustibililor viitorului. GTL ar putea fi, in curand, disponibil pentru aviatia comerciala.

A380 este cel mai eficient energetic avion al Airbus, este dotat cu motoare Rolls Royce Trent 900, combustibilul GTL fiind asigurat de Shell International Petroleum. Testele Airbus au loc in paralel cu un acord semnat in noiembrie 2007 cu Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Fuels, Qatar Science & Technology Park, Rolls Royce si Shell International Petroleum Company pentru cercetarea potentialului combustibililor sintetici dezvoltati din gaze natural.

"Combustibilul si energia sunt principalele provocari ale aviatiei si cele pentru care tehnologia si cercetarile internationale deschid noi orizonturi", a declarat Tom Enders, presedintele Airbus.

Comentarii

comentarii