Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Un aisberg de 5.800 de km pătrați s-a desprins de Antarctica

Un aisberg care măsoară de două ori suprafața Luxemburgului s-a desprins din Antarctica, informează Reuters. Oamenii de știință spun că este unul dintre cei mai mari înregistrați până acum.  

aisberg
foto: wikimedia commons

Un satelit american a surprins deplasarea aisbergului care s-a desprins din regiunea banchizei Larsen C.  Blocul de gheață măsoară  5.800 de km pătrați și cântărește un trilion de tone. Oamenii de știință de la Universitatea Swansea și British Antarctic Survey spun că acest lucru s-a întâmplat în intervalul 10-12 iulie. De asemenea, ei susțin că blocul de gheață era de câteva luni pe punctul de a se rupe. Pe tot parcursul iernii polare, aceștia au monitorizat progresul acestuia folosind sateliții Agenției Spațiale Europene.

„Aisbergul este unul dintre cei mai mari înregistrați și previziunile în legătură cu progresul său sunt greu de făcut”, a spus Adrian Luckman, profesor în cadrul Universității Swansea (Marea Britanie).

El este cel care coordonează proiectul MIDAS, prin care aisbergul a fost monitorizat pe parcursul mai multor decenii.

„Este posibil ca aisbergul să rămână întreg, dar este mult mai probabil ca acesta să se rupă în fragmente. Bucăți din acesta ar putea rămâne în zonă timp de decenii, în timp ce alte părți din blocul de gheață ar putea să ajungă în ape mai calde”, a mai declarat acesta.

Specialiștii susțin că ruptura în calota glaciară s-a accelerat din 2014 și că pe termen scurt, aisbergul, care are o grosime mai mare de 200 de metri, nu se va deplasa foarte departe. Acesta face dintr-o barieră gigantică de gheață, denumită Larsen C, și este probabil în top 10 cei mai mari înregistrați vreodată.

Potrivit experților, în trecut, au mai existat bucăți din calota glaciară– Larsen A și Larsen B, care s-au dezintegrat în 1995, respectiv 2002. Aceștia susțin că aisbergul, care probabil va fi denumit A68, plutea deja înainte de a se rupe. Astfel, el va avea niciun impact imediat asupra nivelului mărilor.

spot_img

Ultimele știri