Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ajutor de 500 de euro pe hectar pentru proprietarii care nu-și pot exploata pădurile

Proprietarii de păduri care nu le pot exploata din cauza restricțiilor de mediu vor primi un ajutor de stat în valoare de maximum 500 de euro/hectar/an timp de cinci ani și de maximum 200 de euro/hectar/an după aceea, porivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

padure

Potrivit documentului aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, schema se aplică proprietarilor de păduri și asociațiilor de proprietari de păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere. Restricțiile fac referire la pădurile cu funcții speciale de ocrotire a naturii, rezervații științifice, rezervații peisagistige și care conservă resurse genetice deosebite. De asemenea, interdicția de exploatare face referire și la pădurile care sunt situate pe stâncării, grohotișuri și pe terenuri cu eroziune în adâncime cu alunecări active precum și terenuri cu pante de peste 30 grade, terenuri degradate sau nisipuri mobile neconsolidate, pădurile în zone cu pericol de eroziune.

Sunt incluse și pădurile cu valoare genetică ridicată, cum ar fi cele de la mare altitudine unde condițiile de regenerare sunt foarte grele, păduri seculare, virgine, cvasivirgine de valoare deosebită.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de HG, prin  adoptarea textului se preconizează deblocarea situației actuale, în care acordarea compensațiilor prevăzute de legislația națională și orientările Uniunii Europene nu este posibilă. „Proprietarii vor putea suporta cheltuielile generate de amenajarea pădurilor, de administrare, de executare a lucrărilor de îngrijire, conducere și de protecție a arboretelor care, în lipsa veniturilor provenite din proprietatea forestieră, erau suportate din bugetul propriu. Alocarea acestor compensații proprietarilor de păduri care nu beneficiază în prezent de alte forme de sprijin din partea statului, contribuie la îndeplinirea, de către aceștia, a obligațiilor legale cu privire la gestionarea durabilă a pădurilor, și implicit la îndeplinirea de  către acestea a funcțiilor multiple de ordin economic, social și ecologic”, se arată în textul documentului.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2015 – 2020 este estimată la 297 milioane lei și se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul alocat cu această destinație Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și:

Gărzile forestiere vor avea 617 de angajați care vor trebui să efectueze controale în 41 de județe

Defrișările și împăduririle au fost incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării

Românii pot semnala orice tăiere de pădure prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”

spot_img

Ultimele știri