Ajutor de stat de la UE pentru marii consumatori de energie din România pentru costurile emisiilor de CO2

in Energie, Poluare 15 May 2020 126 Views

Comisia European─â a aprobat pe 11 mai o solicitare de ajutor de stat din partea Rom├óniei pentru a compensa par╚Ťial industriile cu consum energetic ┼či costuri mai mari de energie electric─â determinate, ├«n parte, de costurile indirecte din emisiile de CO2, aflate in Schema european─â de tranzac┼úionare a emisiilor de CO2 EU ETS.

Schema de ajutor de stat va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro (1.397 milioane lei).

Acest lucru face ca Rom├ónia s─â fie cea de-a 13-a na╚Ťiune din UE care ├«┼či compenseaz─â costurile indirecte din emisiile de CO2. ├Än prezent, nu exist─â un sistem armonizat la nivelul UE privind compensarea acestor cosuri indirecte, fiind necesar─â respectarea liniilor directoare privind ajutoarele de stat din cele 27 de state europene.

ETS este o piatr─â de temelie a politicii UE de combatere a schimb─ârilor climatice, ce include industriile care genereaz─â aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de ser─â la nivelul UE. Acesta limiteaz─â emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instala┼úii industriale ┼či companii aeriene.

Neconformarea în cadrul EU ETS a crescut simţitor în 2019

Peste 300 de instala╚Ťii poluatoare ╚Öi companii aeriene nu ╚Öi-au ├«ndeplinit obliga╚Ťiile de conformare si nu au predat certificate de carbon conform emisiilor verificate din 2019, ├«n temeiul legislatiei EU ETS, potrivit datelor publicate luni, 4 mai 2020, de Comisia European─â, imediat dupa inchiderea termenuluide conformare din 30 aprilie 2020. Rata de nerespectare a obligatiilor de conformare a crescut la nivelul UE cu aproape 50% fa╚Ť─â de anul trecut.

UE a decis s─â retrag─â 332,5 milioane tone certificate de carbon din EU ETS

UE va retrage 332,5 milioane de certificate EUA din circula╚Ťie ├«n urmatorul an, ├«ncep├ónd cu 1 septembrie 2020, a anun╚Ťat Comisia European─â s─âpt─âm├óna trecut─â. Certificatele vor fi plasate ├«n rezerva de stabilitate a pie╚Ťei (MSR). Acest num─âr este ├«n sc─âdere de la cele 397 milioane retrase p├ón├« ├«n prezent, dar reprezint─â 24% din num─ârul total de certificate ├«n circula╚Ťie (TNAC).

Pre┼úul EUA r─âm├óne ├«n jurul valorii de 19 euro ├«n lipsa for╚Ťelor motrice

Pre╚Ťul certificatului european de carbon, EUA,┬á s-a relaxat┬á pe 11 mai, ├«n jurul valorii de 19 euro ca urmare a unei lichidit─â┼úi sc─âzute ┼či a existen┼úei unor for┼úe de influen┼ú─â antagonice at├ót de cre┼čtere, c├ót ┼či de scadere, potrivit Carbon Exppert.

S─âpt─âm├óna trecut─â, certificatul de CO2 a cunoscut ├«n medie o u┼čoar─â cre┼čtere de┬á 0,38 euro ┼či a ├«nchis vineri, 8 mai, la 19,35 euro┬á (+2%). Volumele tranzac╚Ťionate au sc─âzut usor ├«n compara╚Ťie cu s─âpt─âm├óna precedent─â, la 93,7 milioane tCO2 fa╚Ť─â de 107,9 milioane tCO2 la bursa ICE ECX din Londra.

Comentarii

comentarii