Ajutor de stat pentru industria de reciclare din România

in Legislatie, Poluare 22 February 2018 205 Views

Bugetul pentru 2018 al Fondului de Mediu cuprinde o schem─â de ajutor de stat pentru industria de reciclare din Rom├ónia, a ann╚Ťat, joi, mimistrul Mediului, Gra╚Ťiela Gavrilescu.

Ajutor de stat pentru industria de reciclare din România

Cum procentul de reciclare a de┼čeurilor este extrem de mic ├«n Rom├ónia ┼či cum aceast─â industrie ar trebui s─â o dezvolt─âm ┼či nu oricum, am decis s─â prindem bani ├«n bugetul Fondului de Mediu pentru o schem─â de ajutor de stat, o premier─â pentru Rom├ónia. Este un lucru pe care ni-l dorim s─â fie extins, ca, prin implementarea Planului Na┼úional de Gestionare a De┼čeurilor ┼či instrumentele economice pe care Guvernul le va adopta ├«n perioada urm─âtoare, colectarea selectiv─â s─â aib─â o pondere extrem de mare, benefic─â pentru genera┼úiile viitoare nu numai din punct de vedere economic, dar cu prec─âdere din punct de vedere al s─ân─ât─â┼úii popula┼úiei. ├Än acela┼či timp, prin banii de la Fondul de Mediu, vom lansa Programul Na┼úional de Con┼čtientizare, Informare ┼či Educare a Popula┼úiei, ├«n sensul de a-i ├«nv─â┼úa cum s─â colecteze selectiv. Avem deja protocol de colaborare cu Ministerul Educa┼úiei ┼či cu Ministerul S─ân─ât─â┼úiiÔÇŁ, a declarat Gra╚Ťiela Gavrilescu.

Conform ministrului Mediului, la momentul actual, Rom├ónia are o rat─â de reciclare a de┼čeurilor de aproximativ 7%.

Noi am fost obi┼čnui┼úi nu s─â colect─âm selectiv, cum se ├«nt├ómpla pe vremuri, c├ónd duceam sticle ┼či borcane la ┼čcoal─â, un mod excep┼úional de con┼čtientizare, de protec┼úie a resurselor naturale. Lucrul acesta trebuie s─â-l facem ├«n continuare, iar m─âsurile o s─â le vede┼úi”, a ad─âugat ministrul.

Pe 20 decembrie 2017, Guvernul a aprobat┬áHot├ór├órea de Guvern privind Planul Na╚Ťional de Gestionare a De╚Öeurilor (PNGD).┬áPlanul creaz─â cadrul necesar pentru dezvoltarea ┼či implementarea unui sistem integrat de gestionare a de┼čeurilor la nivel na┼úional, eficient din punct de vedere ecologic ┼či economic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, aprobarea Planului Na┼úional de Gestionare a De┼čeurilor conduce la ├«nchiderea unei proceduri de infringement aflat─â ├«n faz─â contencioas─â, datorat─â lu─ârii deciziei de sesizare de c─âtre Comisia European─â a Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene (CJUE) ╚Öi la evitarea acord─ârii de sanc╚Ťiuni pecuniare Rom├óniei. De asemenea, PNGD contribuie la ├«ndeplinirea uneia dintre condi╚Ťionalit─â╚Ťile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene ├«n domeniul de╚Öeurilor, din cadrul POIM.

De asemenea, realizarea obiectivelor incluse ├«n PNGD va contribui la o gestionare adecvat─â a de┼čeurilor, conduc├ónd, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, va crea oportunit─â┼úi pentru apari┼úia unor noi locuri de munc─â ├«n sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare de┼čeuri, cercetare ┼či inovare, investi┼úii verzi etc.).

Comentarii

comentarii