Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Al 10-lea rinocer mutat luna trecută la o altă rezervaţie din Kenya a murit. Al 11-lea a fost atacat de lei

Tragedia rinocerilor negri mutaţi luna trecută de la o rezervaţie la alta continuă în Kenya, unde cel de-al zecelea animal a murit, iar al 11-lea și unicul supraviețuitor a fost atacat de lei, a anunţat guvernul, după ce a deschis o anchetă care să investigheze cele nouă decese deja înregistrate, potrivit AP.

Directorul interimar al serviciului Wildlife Kenya a fost concediat, iar alți oficiali au fost suspendați după ce „o neglijență clară” a fost găsită în transferul rinocerilor de luna trecută din capitala Nairobi, la Tsavo East National Park Rhino Sanctuary, a anunțat ministrul pentru salbatica, Najib Balala.

Investigațiile preliminare arată că rinocerii au murit din cauza stresului intensificat de otrăvirea cu sare, deoarece animalele s-au luptat să se adapteze la apa sărată în noua lor casă, a spus Balala.

„Animalele au fost deshidratate, agitate” și faptul că au băut mai multă apă a agravat problema și mai mult, a declarat Peter Gathumbi, profesor de patologie veterinară la Universitatea din Nairobi.

”Un al zecelea rinocer a murit. Din păcate, cel de-al 11-lea a fost atacat de lei. După ce a primit îngrijiri, se află sub observaţie”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Najib Balala, ministrul turismului şi al faunei.

Cele zece animale decedate făceau parte dintr-un grup de 11 rinoceri negri, specie aflată în pericol critic de dispariţie, care fuseseră transferaţi, la 26 iunie, din parcurile naţionale din Nairobi şi Nakuru către cel din Tsavo-Est (în sud).

Mai mulţi responsabili din cadrul Serviciului kenyan pentru protecţia faunei (KWS), care au participat la transferul animalelor, au fost suspendaţi din funcţii, a precizat Balala.

Ancheta dispusă săptămâna trecută de către ministru pentru a elucida cauzele deceselor a scos la iveală numeroase nereguli în gestionarea transferului.

Transportul către noul habitat al rinocerilor, care au fost sedaţi în timpul călătoriei, presupune anumite riscuri, însă moartea animalelor în timpul unei operaţiuni de acest fel este un fenomen rar.

Transportul faunei sălbatice este o strategie de conservare utilizată pentru a contribui la construirea unor populații de animale, iar ministerul pentru animale sălbatice din Kenya a numit „fără precedent” decesele rinocerilor în mai mult de un deceniu în care s-au realizat astfel de transferuri.

În perioada 2005-2017, 149 de rinoceri au fost transferaţi în acelaşi mod în Kenya, şi doar opt dintre aceştia au decedat, potrivit Ministerului Turismului.

Angajații care se ocupă cu conservarea animalelor din Africa au muncit din greu pentru a proteja sub-speciile de rinocer negru de braconierii care îi vizează pentru coarnele lor, la mare căutare pe piața asiatică ilegală.

Potrivit organizaţiei Save the Rhinos, au mai rămas mai puţin de 5.500 de rinoceri negri în lume, iar toţi aceştia trăiesc în Africa. World Wide Fund for Nature (WWF) estimează că în Kenya se află 750 de exemplare.

În mediul lor natural, rinocerii nu au prădători datorită dimensiunilor şi pielii groase.

Însă virtuţile medicinale atribuite în Asia coarnelor acestor animale au alimentat timp de decenii un braconaj scăpat de sub control care a decimat în mare parte specia. Un kilogram de corn de rinocer se negociează contra unei sume de mai multe zeci de mii de dolari pe piaţa neagră din China sau Vietnam.

spot_img

Ultimele știri