Al Gore a castigat premiul Nobel pentru pace

in Aer 12 October 2007 86 Views

Al Gore si Intergouvernmental Pannel on Climate Change (ONU) impart anul acesta premiul Nobel pentru Pace "pentru eforturile lor de cercetare si mediatizare a schimbarilor climatice provocate de om si pentru identificarea masurilor care sunt necesare pentru a le combate", a anuntat vineri Institutul Norvegian Nobel din Oslo.

"Un adevar incomod", cartea lui Al Gore, a stat la baza realizarii cunoscutului documentar "An Inconvenient Truth", premiat anul acesta cu Oscarul pentru cel mai bun film documentar. Fostul vicepresedinte american, in varsta de 59 de ani, a fost desemnat de revista Times ca fiind una dintre cele 100 mai influente personalitati din lume.

Intergouvernmental Pannel on Climate Change analizeaza mii de cercetari efectuate la nivel mondial, rapoartele realizate de aceasta institutie furnizand o baza solida de date pentru factorii politici de decizie. Organizatia a anuntat o crestere cu 1,8 pana la 4 grade a temperaturii mondiale pana in 2100, ca urmare a activitatilor umane. Limitarea cresterii la 2 grade prespune un cost moderat. O solutie o reprezinta limitarea cresterii PIB-ului national cu 0,12% incepand cu 2030.

Premiul Nobel, constand in medalii de aur, diplome si un cec de 1,08 milioane euro, va fi inmanat castigatorilor pe 10 decembrie la Oslo. Desemnarile din acest an trimit un semnal puternic participantilor la conferinta din decembrie de la Bali, informeaza AFP. Conferinta de la Bali trebuie sa gaseasca un inlocuitor pentru pactul de la Kyoto care expira in 2012 si sa stabileasca noi obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) saluta decizia de a acorda premiul Nobel fostului vicepresedinte american Al Gore si organizatiei Intergouvernmental Pannel on Climate Change. "Acesta este un premiu foarte incurajator. Asta demonstreaza ca lupta impotriva schimbarilor climatice nu inseamna doar reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar are si un impact social major. Schimbarile climatice cer dezvoltarea tehnologiilor, schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor consumatorilor. Asta inseamna pentru multi o provocare politica. Comitetul Nobel a demonstrat ca stie asta prin premierea IPPC si a fostului vicepresedinte american care au facut eforturi pentru ca lumea sa constientizeze impactul schimbarilor climatice", a declarat presedintele WBCSD, Bjorn Stigson.

Cititi noua ipoteza aparuta in presa de vineri: Adevarul:Un adevar incomod, filmul lui Al Gore, ar contine noua erori stiintifice

Sursa: nobelprize.org

Foto: blogs.southflorida.com

Comentarii

comentarii