Al Gore: Vointa politica este o sursa regenerabila, putem sa o innoim

Fostul vicepresedinte american Al Gore si reprezentantul Grupului Interguvernamental asupra Schimbarilor Climatice (IPCC) au primit luni Premiul Nobel pentru Pace, in cadrul ceremoniei organizate la Oslo, Norvegia.

"Ma rog ca ceea ce simt sa fie comunicat si ca cei care aud cuvintele mele sa spuna: trebuie sa actionam. Ne confruntam cu provocarea supravieturii, dar sunt si vesti bune: avem abilitatea sa rezolvam criza daca actionam repede si intelept", a declarat fostul vicepresedinte american la primirea premiului Nobel.

Al Gore a amintit, in discursul sau, efectele devastatoare ale schimbarilor climatice: secete, inundatii, furtuni care pun in pericol vietile oamenilor si sursele de supravietuire. "La fel cum Alfred Nobel nu s-a asteptat ca dinamita sa fie folosita in scopuri distructive, nici noi nu ne-am gandit ca ne va dauna arderea carbonului", a declarat Al Gore. "Cand adevarurile nu ne convin, societatile pot sa le ignore", a spus fostul vicepresedinte american.

"Stiinta ne avertizeaza ca daca nu reducem poluarea exista pericolul sa cream o permanenta vara a carbonului", a spus Al Gore. "Trebuie sa mobilizam umanitatea ca pentru razboi", a adaugat acesta.

"Suntem in a unsprezecea ora si avem puterea sa alegem, dar avem vointa necesara?", a spus Al Gore. "Daca trebuie sa ajungi repede, du-te singur, daca trebuie sa ajungi departe, du-te impreuna. Noi trebuie sa ajungem departe si repede", a spus Al Gore.

"Acest tratat trebuie ratificat de toate tarile si trebuie incheiat cu doi ani mai devreme decat este prevazut acum", a declarat Al Gore referitor la acordul post-Kyoto ale carui negocieri au inceput la Bali, Indonezia. "Lumea are nevoie de o alianta. Cer Europei si Japoniei sa se alinieze obiectivelor si Australiei, care a ratificat de curand Protocolul Kyoto, la fel. Cea mai grava situatie este cea a Statelor Unite si cea a Chinei, cei mai mari poluatori", a declarat fostul vicepresedinte american.

"Avem nevoie de vointa politica, dar aceasta este o sursa regenerabila, putem sa o innoim", a spus, in final, Al Gore.

Rajendra Pachauri, cel care a primit distinctia in numele IPCC, s-a declarat onorat si si-a prezentat multumirile in debutul discursului sau. "Acest premiu arata importanta acordata schimbarilor climatice. Salvarea Pamantului este misiunea noastra, a IPCC", a declarat presedintele organizatiei din cadrul ONU. "Intregul univers este o singura familie", a mai spus Pachauri. El a amintit pericolele schimbarilor climatice, precum migrarea, conflictul sau dezastre naturale. Un alt aspect este inegalitatea intre capacitatile institutionale si economice ale comunitatilor, care le face foarte vulnerabile, a declarat seful IPCC.

Gore si cei 3.000 experti mandatati de ONU au fost alesi de comitetul Nobel pentru eforturile lor de a colecta si difuza informatii asupra schimbarilor climatice provocate de activitatile umane. Al Gore a lansat un semnal de alarma in acest sens prin realizarea filmului documentar "Un adevar care deranjeaza", avand ca tema incalzirea globala. Grupul de experti ONU este reprezentat de indianul Rajendra Pachauri.

Ceremonia de la Oslo are loc in paralel cu conferinta internationala desfasurata in Bali, consacrata unui acord international in vederea prelungirii angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor toxice dincolo de anul 2012. Tot luni la Stockholm au fost decernate premiile Nobel pentru literatura, chimie, fizica, medicina si stiinte economice.

spot_img

Ultimele știri