Alaska se topește și ar putea accelera schimbările climatice

Un oraș din vestul statului Alaska a pierdut o mare parte din malul unui râu din cauza eroziunii. Cercetătorii avertizează că topirea rapidă a gheții și permafrostului din Alaska are potențiale consecințe devastatoare.

Eroziunea a avut loc la sfârșitul lunii trecute și a distrus malul râului de-a lungul așezării Akiak, care are o populație de aproximativ 340 de oameni.

Administratorul orașului, David Gilila, a declarat că trei dintre case se află în pericol iminent, însă și restul gospodăriilor vor fi în curând amenințate. El a anunțat că încearcă să facă rost de finanțări pentru relocarea unor case, avertizând că apa ar putea înconjura orașul în curând.

Cel mai probabil, eroziunea a avut loc din cauza topirii permafrostului, materia organică înghețată care se află în soluri. Alaska se topește de două ori mai repede decât restul SUA din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, ducând la topirea tot mai accentuată a permafrostului.

„Schimbările accelerează în Alaska. Este foarte probabil ca malul râului din Akiak să fie pierdut din cauza topirii permafrostului, ținând cont de unde este situat și de iarna și primăvara calde pe care le-au avut. Nu este o problemă care o să dispară.”, a declarat Susan Natali, cercetătoare la Woods Hole Research Center în Massachusetts.

Anul acesta, Alaska a avut cea mai caldă primăvară înregistrată vreodată, depășind recordul stabilit în 2016. Începând cu anii ’70, primăverile din Alaska s-au încălzit cu aproximativ 2.2 grade Celsius, de două ori mai mult decât creșterea de temperatură înregistrată la nivel global în ultimul secol.

Această încălzire accentuată are consecințe în cascadă. Dispariția gheții marine expune comunitățile de coastă la furtuni și alterează biodiversitatea, oamenii găsind mai greu surse de hrană. De asemenea, comunitățile sunt amenințate de incendii de vegetație care sunt tot mai dese.

Un alt motiv de îngrijorare privind topirea permafrostului este efectul pe care îl are asupra schimbărilor climatice. Pe măsură ce se topește, permafrostul eliberează o cantitate vastă de metan, un gaz cu efect de seră extrem de potent.

Acest proces ar putea duce la o accelerare periculoasă a încălzirii globale, care, conform unui studiu recent, ar putea cauza daune în valoare de zeci de trilioane de dolari. Un alt studiu arăta că unele părți din zona Arctică canadiană înregistrează o topire a permafrostului de șase ori mai rapidă decât media.

În Alaska există zeci de orașe care ar putea avea nevoie de relocare din cauza crizei climatice, iar majoritatea comunităților nu beneficiază de niciun fel de susținere.

„Este o mare provocare deoarece în SUA nu există un precedent pentru a aborda această situație și nu există un cadru de lucru legislativ pentru aceasta. Cazurile celor care vor avea nevoie de relocare vor fi tot mai dese, costurile sunt tot mai mari, iar viețile și practicile culturale ale oamenilor vor avea de suferit.”, a declarat Natali.

spot_img

Ultimele știri