Alba Iulia colectează hârtia pentru reciclare cu două cargobiciclete

in Strategii 16 March 2015 1,124 Views

Alba Iulia este prima municipalitate din Rom├ónia care preia un model de succes al unei organiza╚Ťii neguvernamentale ├«n ├«ncercarea de a colecta ╚Öi recicla c├ót mai multe de╚Öeuri din h├órtie. Prim─âria a ÔÇťfuratÔÇŁ ideea Asocia╚Ťiei ViitorPlus de a folosi cargobicicletele pentru a colecta h├órtia de la persoane fizice ╚Öi juridice.┬á

10922247_854491074603294_490307961_n

Prim─âria Alba Iulia a cump─ârat deja dou─â cargotriciclete necesare derul─ârii campaniei de colectare ╚Öi reciclare a de╚Öeurilor din h├órtie ╚Öi carton. ├Än cadrul proiectului ÔÇťRecicl─âm cu tricicletaÔÇŁ vor fi angajate dou─â persoane din categorii defavorizate care vor pedala prin ora╚Ö ╚Öi vor str├ónge de╚Öeurile. Campania va ├«ncepe ├«n aceast─â prim─âvar─â ╚Öi ├«╚Öi propune ├«mbun─ât─â╚Ťirea mediului din ora╚Ö, dar ╚Öi con╚Ötientizarea oamenilor cu privire la colectarea selectiv─â ╚Öi transportul ecologic.

ÔÇťPrin abordarea unor strategii de dezvoltare integrate ╚Öi prin intermediul proiectelor derulate, Municipiul Alba Iulia se concentreaz─â asupra transform─ârii ora╚Öului Alba Iulia ├«ntr-un ÔÇśora╚Ö verdeÔÇÖÔÇŁ, spune Ioana Baba, coordonatoarea proiectului prim─âriei.

Campania se adreseaz─â tuturor instiitu╚Ťiilor publice ╚Öi entit─â╚Ťilor private din municipiul Alba Iulia care doresc s─â recicleze de╚Öeurile din h├órtie ╚Öi carton ├«n cantit─â╚Ťi mai mici. Municipiul Alba Iulia va stabili un acord de colaborare cu toate entit─â╚Ťile interesate ╚Öi cu compania de prestare a serviciilor de salubrizare din ora╚Ö, pe perioada derul─ârii campaniei. Pe termen lung, Alba Iulia inten╚Ťioneaz─â s─â atrag─â ╚Öi organiza╚Ťiile neguvernamentale, asocia╚Ťiile de proprietari, proprietarii priva╚Ťi ai locuin╚Ťelor individuale ╚Öi s─â extind─â diversitatea tipurilor de de╚Öeuri colectate la plastic, sticl─â etc.

Conform statisticilor oficiale oferite de către Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local din cadrul Municipiului Alba Iulia, în ceea ce privește colectarea selectivă, în anul 2014 s-au colectat 31,28 tone deșeuri din hârtie, 0,53 tone deșeuri din sticlă, 25,46 tone deșeuri din plastic.

O a doua component─â important─â a proiectului este promovarea transportului ecologic ├«n ora╚Ö. Alba Iulia are, ├«n prezent, o re╚Ťea de piste de biciclete cu o lungume de aproximativ 20 de kilometri. Ele se afl─â ├«n zonele turistice ╚Öi de agrement din ora╚Ö, dar se dore╚Öte conectarea lor ├«n viitor cu cartierele de locuit ╚Öi alte zone de interes.

pomi-49

├Än plus, ├«n ora╚Ö a fost deschis ├«n 2014 un centru IÔÇÖVelo de bike-sharing, proiect dezvoltat ├«n parteneriat cu Asocia╚Ťia Green Revolution. Locuitorii din Alba Iulia au, astfel, ocazia s─â ├«nchirieze una dintre cele 70 de biciclete galbene pentru transport.

Proiectul “Recicl─âm cu tricicleta” se inspir─â din “Recicleta” celor de la ViitorPlus, asocia╚Ťia care a ├«nceput ├«nc─â de acum c├ó╚Ťiva ani s─â colecteze cantit─â╚Ťi mici de h├órtie pentru reciclare oferind, ├«n acela╚Öi timp. un loc de munc─â pentru persoane defavorizate. P├ón─â acum, opt persoane au fost angajate la Recicleta ╚Öi a fost colectat─â o cantitate de peste 230.000 de kilograme de h├órtie.

recicleta

Asta ├«nseamn─â, ├«n cifre, c─â au fost salva╚Ťi de la t─âiere aproape 3.500 de copaci, evitarea a peste 200 de tone de CO2 ╚Öi metan, 900 de kilograme de CO2 nu mai sunt emise ├«n atmosfer─â datorit─â transportului cu cargobiciclete, iar copacii salva╚Ťi de la t─âiere vor absorbi peste 1.700 de tone de CO2 ├«n 50 de ani.┬áPrin reciclarea unei tone de h├órtie se salveaz─â de la t─âiere┬á15 copaci maturi┬á╚Öi se folose╚Öte cu┬á70% mai pu╚Ťin─â energie┬ádec├ót pentru cea din fibre naturale.

Pute╚Ťi citi ╚Öi:

Hârtia reciclată lipsește din calculele ANAF

├Änscrierile deschise la Crosul P─âdurii, competi╚Ťia care ├«mp─âdure╚Öte sudul ╚Ť─ârii

Comentarii

comentarii