Alba Iulia, pe lista celor 101 orașe din lume care folosesc peste 70% energie regenerabilă

in Energie 2 March 2018 204 Views

Numărul orașelor care sunt alimentate cu energie regenerabilă a crescut cu mai mult decât dublu din 2015 și până în prezent, Alba Iulia fiind singurul oraș din România care folosește peste 70% energie curată, conform unui raport al ONG-ului Carbon Disclosure Project (CDP).

alba iulia energie regenerabila

©Kiki Vasilescu

Datele publicate arată că din cele 570 orașe monitorizate, 101 orașe sunt alimentate cu peste 70% energie regenerabilă, iar peste 43 de orașe folosesc 100% energie curată.

Alba Iulia este singurul oraș din România care figurează pe listă, folosind 99% energie regenerabilă, din care 96% reprezintă energie provenită de la hidrocentrale, 2% energie solară, 1% energie eoliană și doar 1% energie produsă din gaze naturale.

Planul de acțiune pentru energie durabilă (PAED) al municipiului Alba Iulia prevede reducerea emisiilor de CO2 de pe teritoriul său cu 24% până în 2020. Conform documentului, municipalitatea promovează utilizarea surselor regenerabile de energie, reducând dependența de combustibili fosili.

„Pe acoperişul clădirilor publice şi pe terenuri municipale disponibile se vor instala sisteme de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice. Principala sursă de finanţare ar putea fi programele naţionale, acestora li se pot adăuga alte surse de finanţare, inclusiv parteneriatele public-private. Pentru alimentarea cu energie termică a unor clădiri publice: spitale, licee, aşezăminte sociale, ar putea fi propuse soluţii care să implice utilizarea unor sisteme de cogenerare de puteri corespunzătoare, utilizând ca şi combustibil, inclusiv biomasă.”

Green Report Shop Transport ECO

Nicolette Bartlett, directorul departamentului de schimbări climatice în cadrul CDP, a explicat pentru The Guardian că datele oferă o imagine cuprinzătoare a eforturilor orașelor de a trece la energie regenerabilă.

„Datele noastre indică multă implicare și ambiție. Orașele nu doar vor să treacă la energie regenerabilă, dar, cel mai important – pot.”

Dintre cele 43 de orașe care folosesc 100% energie curată, 30 dintre ele sunt în America Latină, unde orașele au investit în jur de 183 milioane de dolari în proiecte de energie regenerabilă, mai puțin decât Europa (1.7 miliarde de dolari) sau Africa (236 milioane de dolari). În Brazilia, jumătate dintre orașele țării folosesc 100% energie provenită de la hidrocentrale.

Un singur oraș asiatic figurează pe listă: Inje în Coreea de Sud, cu 93% energie curată.

Doar 20% dintre orașele de pe listă provin din Europa. Câteva orașe cum ar fi Ljubljana (Slovenia), Reykjavik (Islanda), Basel (Elveția) și Fave (Portugalia) sunt alimentate de 100% energie regenerabilă.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii