Alberta investeste milioane in reducerea emisiilor

in Poluare 9 July 2008 76 Views

Autoritatile provinciei canadiene Alberta, bogata in resurse de petrol, au anuntat ca vor investi 3,92 miliarde de dolari in doua fonduri care vor finanta programele de captare si inmagazinare a carbonului si vor ajuta la dezvoltarea transportului in comun pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) din provincie, informeaza Reuters.

“Reducem impactul emisiilor industriale prin captarea si inmagazinarea carbonului si prin extinderea retelei de transport in comun in scopul diminuarii gradului de poluare”, a declarat premierul Albertei, Ed Stelmach.

Alberta se confrunta cu presiuni din partea grupurilor ecologiste care cer reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectele de explorare a depozitelor de petrol din vestul tarii, cele mai mari rezerve de petrol din afara Orientului Mijlociu, produc cantitati masive de dioxid de carbon.

Autoritatile provinciei au spus ca vor folosi banii in proiecte de dezvoltare a sistemelor de captare si inmagazinare a carbonului. Astfel, dioxidul de carbon va fi ingropat in pamant. Este de asteptat ca Alberta sa fie capabila sa capteze 5 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

TransAlta Corp, cel mai mare producator de energie din provincie, a anuntat ca va contribui la fundatie pentru un studiu de fesabilitate asupra unei facilitati de captare a carbonului la una dintre centralele sale pe carbune.

“Odata ca va intra in functiune, proiectul TransAlta CCS este de asteptat sa aiba un mare impact asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, reducandu-le cu pana la un milion de tone pe an pana in 2013”, a declarat Steve Snyder, director executiv al TransAlta.

Fondul destinat transportului va fi folosit la extinderea retelei de transport local, regional si inter-city al provinciei. Banii pot fi folositi la achizitionarea de noi autobuze si trenuri.

Comentarii

comentarii