Albinele tinere stresate, cauza declinului coloniilor

in Studii 10 February 2015 518 Views

Albinele tinere stresate din cauza faptului c─â sunt for╚Ťate s─â creasc─â prea repede pentru a procura hran─â sunt o cauz─â important─â a declinului popula╚Ťiilor de albine din lume, arat─â o nou─â cercetare realizat─â de Universitatea din Londra, informeaz─â The Guardian.

15011783718_9c43f28540_z

În mod normal, albinele încep să caute hrană la vârsta de două-trei săptămâni, dar când cele mai în vârstă mor de boală, lipsa hranei le obligă pe cele mai tinere să înceapă munca.

Cercet─âtorii au ata╚Öat dispozitive de urm─ârire radio de mii de albine ╚Öi au observat c─â albinele care ├«ncep s─â caute hran─â devreme fac mai pu╚Ťine drumuri ╚Öi unele mor chiar la prima ie╚Öire dup─â m├óncare. Fenomenul ar putea fi un factor cheie ├«n ce prive╚Öte declinul coloniilor.

ÔÇťP─âr─âsirea stupului la o v├órst─â fraged─â poate fi un comportament de adaptare la reducerea num─ârului albinelor care aduc m├óncareaÔÇŁ, spune doctoral Clint Perry, ╚Öeful echipei de cercetare. Dac─â rata deceselor continu─â s─â creasc─â ╚Öi stupul nu este destul de puternic s─â sus╚Ťin─â schimbarea, acest fenomen poate avea consecin╚Ťe catastrofice, mai spune cercet─âtorul.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au folosit datele din urm─ârirea albinelor pentru a estima impactul asupra coloniilor. Stresul care omoar─â albinele mai ├«n v├órst─â duce la sc─âderea v├órstei la care ├«ncepe munca pentru albine. O popula╚Ťie care caut─â hran─â la o v├órst─â fraged─â ├«nseamn─â o performan╚Ť─â sc─âzut─â ╚Öi decese mai multe. Fenomenul este sus╚Ťinut de trendul observat la nivel global.

Pute╚Ťi citi ╚Öi:

Pentru prima dat─â, un studiu demonstreaz─â c─â neonicotinoidele afecteaz─â creierul albinelor

Oamenii distrug plantele favorite ale albinelor s─âlbatice

Comentarii

comentarii