Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Alex Bara: Tratatul de mediu de la Maastricht

text de Alex Bara

MAASTRICHT, SCURT ISTORIC

Oras mic, cu istorie comerciala, a aparut ca urmare a construirii unui pod peste raul Maas, ca legatura vitala intre Galia si Germania in comunicarea Romana (27 B.C. -14 A.D.). In 1981 si 1991 a gazduit summitul Comisiei Europene, iar in 1992, tot in Maastricht, a fost semnat tratatul Uniunii Europene – rascrucea procesului de integrare europeana. Cu doar 180.000 de locuitori, a reusit sa ajunga orasul-model al Olandei prin determinare, simplitate si organizare. Localnicii spun ca sunt reguli pentru toate, ba chiar prea multe, insa sigur asta se vede in nivelul de trai si in respectul fata de mediul inconjurator.

O LECTIE SIMPLA DE MEDIU

Mergand prin Maastricht te uiti, ca orice roman, cu ochii larg deschisi in cautarea diferentelor si asemanarilor cu orasul de acasa. Mizerie pe strada este si aici, insa in proportii restranse, iar a doua zi dispare. Dar ca sa intelegem exact, pot spune ca e atat de curat incat ti-e rusine sa arunci pe strada. Planificare urbana, rigiditate urbanistica post "80, curatenie, benzi numai pentru biciclete, masini putine si parcari costisitoare, zone pietonale numeroase si verdeata. Cam asa se poate defini acest oras. Maastricht s-a transformat in decurs de 30 ani dintr-un fost oras industrial intr-un oras istoric-universitar; schisma benefica din politica si practica urbanistica integrata a fost determinata de o atitudine pozitiva fata de mediul inconjurator, adoptata in anii "70-"80.

CUM A APARUT?

Cetatenii au devenit vocali si critici la adresa guvernului, au demonstrat impotriva armelor nucleare si au resimtit efectele crizei petroliere din 1973 si 1979. Au mai fost si influenta raportului clubului de la Roma "Limits to Growth" – relatiile dintre activitatile umane si mediu – dar si aparitia, in 1989, a unui puternic partid al verzilor. Mai tarziu, in 1989, guvernul olandez a publicat si a inceput implementarea Primului Plan National pentru Mediu. Planul-pionierat reprezenta o abordare detaliata si tintita pentru administrarea principalelor probleme de mediu ale tarii. Obiectivul sau ambitios era de a inversa procesul de degradare a mediului si de a obtine o dezvoltare durabila pe parcursul unei generatii. De atunci, au urmat alte strategii internationale, Agenda 21, Conferinta de la Rio 1992, summitul de la Johannesburg 2002, care au adaugat un impuls.

DESEURILE DIN GOSPODARII, IN SACI DE UN EURO

In ianuarie 2001, orasul Maastricht a introdus un nou sistem de administrare a deseurilor din gospodariile oamenilor. De atunci s-a permis colectarea gunoiului general numai in saci rosii din plastic, care costa un euro (vezi poza 1). Sacii rosii au 25 litri iar, din motive ergonomice si economice, se permite umplerea lor cu o greutate de maximum 15 kilograme. Toate astea se traduc intr-un sac pe saptamana pe familie. O gospodarie care sorteaza deseurile eficient are nevoie de maximum 48 de saci rosii pe an. Daca o familie nu sorteaza gunoiul, numarul necesar creste. Cum sacii costa un euro, orice crestere a cantitatii de gunoi inseamna o crestere a cheltuielilor familiei respective.

Sacii sunt disponibili in magazine, au emblema orasului, instructiuni clare de folosire, un mesaj de multumire din partea municipalitatii, iar pretul lor reprezinta costul de colectare propriu-zisa. Utilizarea altor saci pentru colectarea saptamanala atrage dupa sine o amenda din partea inspectorilor de mediu care supervizeaza sectoarele orasului.

UNDE SE DEPUN SACII?

In fata caselor sau la condominiu se afla un spatiu special amenajat, corespondent fiecarui apartament. Acolo unde exista ghena, problema mirosurilor este redusa considerabil deoarece gunoiul biodegradabil se colecteaza separat. Deseurile vegetale, fructele si resturile din gradina se colecteaza intr-un tomberon verde, special (GFT in Olandeza), disponibil pentru fiecare gospodarie. Tomberoanele GFT sunt distribuite gratuit si sunt colectate la fiecare doua saptamani, tot gratuit. Şi nu-i de lepadat nici faptul ca la fiecare colt de strada se afla cosuri speciale pentru catei. Acolo, proprietarii caninelor respecta spatiile publice printr-un simplu gest si o punga. Odata colectate, aceste deseuri sunt transformate in compost si energie printr-un proces de piroliza.

PERONUL PENTRU MEDIU DE LANGA CASA

Obiecte din plastic, pungi, textile, PET-uri, ambalaje, cartoane de pizza, hartie, conserve, capace de bere, sticle colorate si albe, toate se aliniaza civilizat la punctele de colectare specializate din cartier. O traducere mot-a-mot este foarte expresiva: peronul pentru mediu. Depozitarea este gratuita. Punctele de colectare sunt strategic pozitionate – in preajma scolilor, a supermarketurilor, a garii, in scuaruri printre blocuri – si foarte accesibile, fiind amplasate la mai putin de 10 minute distanta fata de orice gospodarie (vezi poza 2).

TONUL A FOST DAT DE PRIMARIE

Municipalitatea si-a luat foarte in serios rolul de promotor si implementator al conceptului de colectare separata. A inceput prin amplasarea unui punct de colectare chiar in fata primariei. S-a pus accentul, desigur, si pe campanii de constientizare pentru cetateni, iar rezultatele au fost evidente. Au contat si amenzile pentru nerespectarea regulilor de colectare separata. Pe de alta parte, taxa platita de cetateni, 186 de euro pe an de familie, le-a obligat pe autoritati sa faca tot ce le sta in putere pentru a rezolva problemele contribuabililor.

PUNCTUL VERDE

Exista cinci puncte verzi de colectare a deseurilor speciale in Maastricht, care, din considerente logice si de bun-simt, sunt deschise inclusiv sambata. Aici se colecteaza gratuit, in limita unor cantitati maxime admise pe familie: sticla alba si colorata, PET-uri, lazi din plastic, metal, textile, hartie si carton, baterii de orice dimensiuni, uleiuri, vopsele bine ambalate, resturi voluminoase din gradina, maximum 2 metri cubi de ulei de gatit uzat, maximum 3 metri cubi de mobila veche, maximum 3 metri cubi azbest, electronice si electrocasnice. Colectarea contra cost se face incepand de la 10 euro pentru 0,5 metri cubi tigla sau resturi din constructii ori pamant suspect de contaminare. De asemenea, se aplica taxe de colectare intre 1,40 euro si 11,80 euro pentru depozitarea obiectelor sanitare, mobila, mobila de gradina, articole domestice, instrumente, anvelope sau alte articole.

ASISTENTA SOCIALA SI DESEURILE

Persoanele cu dizabilitati sau cu probleme medicale care determina generarea unei cantitati sporite de deseuri sunt subiectul unor reduceri la taxa de salubrizare. In timp ce persoanele cu venituri minime pe economie sunt scutite de toate taxele de salubrizare, primaria subventionandu-le.

spot_img

Ultimele știri