Alexandru Vescu, Renault România: ”În 5-10 ani sigur vom vorbi de vehicule autonome pe stradă”

in Business, Transport, Video News, Videonews 12 October 2018 272 Views

Vehiculul viitorului va fi unul autonom, conectat și electric, consideră Alexandru Vescu, Head of Electric Vehicles Department Renault România. Iar apariția acestui tip de mijloc de transport va fi în orizontul 2025 – 2030.

2017 – Renault SYMBIOZ

Suntem foarte preocupați de acest subiect, dezvoltăm tehnologii și prototipuri și, bineînțeles, următorul pas este trecerea la producția de serie. Dacă în 2008 am prezentat primele concepte de vehicule electrice, acum deja vorbim de o piață de vehicule electrice și, deja ne gândim la vehiculul autonom, iar în 5 – 10 ani vom vorbi sigur de vehicule autonome pe stradă”, a declarat Alexandru Vescu, în cadrul dezbaterilor găzduite de Sustainable Mobility Forum.

Cum îți poate schimba locuința un automobil electric

Renault a făcut deja primii pași pe acest nou drum cu modelul Symbioz, care este complet electric, conectat și autonom și care, în 2025 – 2030, ar trebui să intre în producția de serie.

Renault Symbioz este o extensie a locuinţei personale. Tehnologia digitală de la bordul vehiculului transformă casa într-un spațiu interactiv și personalizat, permiţând ca pasagerii să se conecteze şi la alte mașini sau tehnologii, precum iluminatul pe bază de LED.

De asemenea, Renault are în vedere dezvoltarea și pe segmentul car-sharing autonom prin două modele destinate transportului autonom și electric de persoane – EZ-GO – și de mărfuri – EZ-PRO.

Am prezentat la Geneva anul acesta EZ-GO, un vehicul autonom destinat utilizării în comun de către mai multe persoane. Au fost făcute teste. Modelul este însoțită de varianta autoutilitară, EZ_PRO. În mare este aceeași platformă, doar că în loc de persoane transportă tot felul de mărfuri”, a explicat Vescu.

Creșteri de 50% ale pieței auto 100% electric

Alexandru Vascu a subliniat faptul că piața destinataă automobilului elecric crește spectaculos de la an la an. De exemplu, în Europa creșterea a fost de 50% în 2017, fașă de 2016, tend care se păastrează și pentru 2018.

Acum e clar că fiecare producător a investit și are o ofertă electrică. Noi am avut primele concepte electrice în 2008. Acum 10 ani, la Salonul Auto de la Frankfurt am prezentat prima gamă de modele electrice. Acum putem spune că noi capitalizăm de pe urma acestei experiențe. Deja suntem la a doua generație de baterii. Din aproximativ cele 2 milioane de autovehicule electrice, aproximativ 500.000 sunt ale Alianței Renault-Nissan. Avem o poziție de pionier, am crezut în acest proiect și,  evident, continuăm să dezvoltâm acest proiect”, a spus Vescu.

În primele opt luni ale anului, vânzările de autoturisme ecologice au crescut cu 73,3% faţă de întervalul similar al anului trecut, la 2.635 de unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Din totalul comercializat în perioada ianuarie – august, 2.048 de unităţi sunt autoturisme hibrid plug-in (+ 53,6% faţă de primele opt luni din anul anterior), iar 587 sunt pur electrice, în creştere cu 213,9%.

Comentarii

comentarii