Proliferarea algelor va m─âri semnificativ emisiile globale de metan

in Schimb─âri Climatice 1 April 2019 111 Views

Cre╚Öterea popula╚Ťiei ╚Öi schimb─ârile climatice vor duce la o proliferare semnificativ─â a algelor ├«n lacurile lumii, cresc├ónd emisiile globale de metan cu p├ón─â la 90% p├ón─â la sf├ór╚Öitul secolului, conform unui raport realizat de Agen╚Ťia American─â pentru Protec╚Ťia Mediului.

Studiul a analizat impactul cre╚Öterii popula╚Ťiei ╚Öi a schimb─ârilor climatice asupra nivelurilor de nutrien╚Ťi din lacurile lumii. Cercet─âtorii au descoperit c─â fertilizatorii, apele uzate ╚Öi al╚Ťi nutrien╚Ťi care ajung ├«n ape vor spori eutrofizarea lacurilor cu p├ón─â la 200% p├ón─â ├«n 2050 ╚Öi p├ón─â la 400% p├ón─â ├«n 2100.

Eutrofizarea are loc din cauza nivelurilor excesive de nutrien╚Ťi ╚Öi duce la proliferarea algelor, care pot compromite rezervele de ap─â dulce sau crea ÔÇ×zone moarteÔÇŁ, lipsite de oxigen, care sufoc─â via╚Ťa marin─â.

De asemenea, aceste alge sunt o sursă majoră a emisiilor globale de metan, un gaz cu efect de seră de 35 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

ÔÇ×Este chiar surprinz─âtor c├ót de mult ar putea cre╚Öte eutrofizarea ├«n urm─âtorii 50-10 de ani. Oamenii fac patru lucruri importante care afecteaz─â eutrofizarea: se hr─ânesc, excret─â, fac mai mul╚Ťi oameni care se hr─ânesc ╚Öi excret─â ╚Öi modific─â mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi clima.ÔÇŁ, a declarat John Downing, co-autor al studiului.

Un studiu publicat anul trecut ar─âta c─â emisiile de metan cauzate de topirea permafrostului ╚Öi ├«nc─âlzirea zonelor umede ar putea reduce cu 5 ani ÔÇ×bugetul de carbonÔÇŁ pentru atingerea limitei de 1.5 grade stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris. Un alt studiu aten╚Ťiona c─â ├«nc─âlzirea global─â accelereaz─â cre╚Öterea plantelor acvatice din lacurile lumii ╚Öi ar putea dubla cantitatea de metan emis─â de lacuri ├«n urm─âtorii 50 de ani.

ÔÇ×├Än prezent, cea mai mare surs─â de metan atmosferic sunt zonele umede. Dac─â fosforul din lacuri se tripleaz─â, atunci emisiile de metan de la lacuri ar putea fi de dou─â ori mai mari dec├ót cele ale zonelor umede.ÔÇŁ, a declarat Tonya DelSontro, cercet─âtoare la Universitatea din Geneva ╚Öi co-autoare a studiului.

Comentarii

comentarii