Proliferarea algelor va mări semnificativ emisiile globale de metan

Creșterea populației și schimbările climatice vor duce la o proliferare semnificativă a algelor în lacurile lumii, crescând emisiile globale de metan cu până la 90% până la sfârșitul secolului, conform unui raport realizat de Agenția Americană pentru Protecția Mediului.

Studiul a analizat impactul creșterii populației și a schimbărilor climatice asupra nivelurilor de nutrienți din lacurile lumii. Cercetătorii au descoperit că fertilizatorii, apele uzate și alți nutrienți care ajung în ape vor spori eutrofizarea lacurilor cu până la 200% până în 2050 și până la 400% până în 2100.

Eutrofizarea are loc din cauza nivelurilor excesive de nutrienți și duce la proliferarea algelor, care pot compromite rezervele de apă dulce sau crea „zone moarte”, lipsite de oxigen, care sufocă viața marină.

De asemenea, aceste alge sunt o sursă majoră a emisiilor globale de metan, un gaz cu efect de seră de 35 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

„Este chiar surprinzător cât de mult ar putea crește eutrofizarea în următorii 50-10 de ani. Oamenii fac patru lucruri importante care afectează eutrofizarea: se hrănesc, excretă, fac mai mulți oameni care se hrănesc și excretă și modifică mediul înconjurător și clima.”, a declarat John Downing, co-autor al studiului.

Un studiu publicat anul trecut arăta că emisiile de metan cauzate de topirea permafrostului și încălzirea zonelor umede ar putea reduce cu 5 ani „bugetul de carbon” pentru atingerea limitei de 1.5 grade stabilită în cadrul Acordului de la Paris. Un alt studiu atenționa că încălzirea globală accelerează creșterea plantelor acvatice din lacurile lumii și ar putea dubla cantitatea de metan emisă de lacuri în următorii 50 de ani.

„În prezent, cea mai mare sursă de metan atmosferic sunt zonele umede. Dacă fosforul din lacuri se triplează, atunci emisiile de metan de la lacuri ar putea fi de două ori mai mari decât cele ale zonelor umede.”, a declarat Tonya DelSontro, cercetătoare la Universitatea din Geneva și co-autoare a studiului.

spot_img

Ultimele știri