Studiu. Chiar și o cantitate mică de alge reduce cu 82% metanul emis de bovine

Cercetătorii au descoperit că adăugarea unei cantități mici de alge în dieta bovinelor reduce cu 82% metanul emis de acestea. Gazul este de 30 de ori mai eficient decât dioxidul de carbon în captarea căldurii, fiind deci un gaz cu efect de seră.

Vacile care mănâncă alge produc cu jumătate mai puține gaze decât celelalte

Cercetătorii de la Universitatea Davis din California au descoperit în 2018 bovinele care mănâncă un amestec de fân și alge produc mai puține gaze cu efect de seră decât cele care consumă doar fân. Acum, aceiași cercetători au făcut studii mai amănunțite și au arătat că rezultatele se mențin chiar și după cinci luni, chiar și cu o cantitate mică de alge adăugată în dietă.

 „Acum avem dovezi solide că algele din dieta bovinelor sunt eficiente în reducerea gazelor cu efect de seră și că eficacitatea nu scade în timp”, a spus Ermias Kebreab, director al World Food Center și om de știință agricol la Universitatea din California, Davis.

Vacile produc metan în timpul digestiei, care se desfășoară asemănător unui proces de fermentație. Metanul are o viață mai scurtă în atmosferă decât dioxidul de carbon, dar este de peste 30 de ori mai eficient în captarea căldurii, făcându-l un gaz cu efect major de seră. Un tip de algă numită Asparagopsis taxiformis poate contracara parțial aceste emisii de la vaci.

Agricultura este responsabilă de până la 10% din emisiile din SUA – bovinele contribuind în mare parte, în special prin râgâit. Din această cauză, unii activiști de mediu au militat pentru reducerea cantităților de carne de vită consumată, însă oamenii de știință au arătat că există și o altă variantă pentru a reduce acest tip de poluare.

Însă, potrivit cercetătorilor, provocarea este găsirea fermierilor cu cantități suficiente de Asparagopsis taxiformis, o algă roșie care este purtată de valuri și de maree.

„Mai este multă muncă de făcut, dar suntem foarte încurajați de aceste rezultate”, a spus Breanna Roque, participantă la studiu, pentru The Guardian. „Acum avem un răspuns clar la întrebarea dacă suplimentele de alge pot reduce emisiile de metan în cazul vitelor și dacă este o soluție eficientă pe termen lung.”

Citește și: 

Vacile care mănâncă alge produc cu jumătate mai puține gaze decât celelalte

spot_img

Ultimele știri