O diet─â cu alimente organice reduce nivelul de glifosat din organism cu 70%

in Business, Eat Smart, EcoLIFESTYLE 24 September 2020 139 Views

Un studiu recent a analizat obiceiurile alimentare ale unor familii de americani, apoi efectele unei diete cu alimente organice. Rezultatul a fost c─â, ├«n ╚Öase zile, nivelul pesticidelor din corpurile participan╚Ťilor a sc─âzut cu 70%.

ÔÇ×Succesul industriei pesticidelor ├«n a p─âstra pe pia╚Ť─â un produs chimic cu toxicitate cunoscut─â este emblematic pentru o problem─â fundamental─â a sistemuluiÔÇŁ, scriu Kendra Klein ╚Öi Anna Lappe, de la Friends of Earth.

Funda╚Ťia realizeaz─â studii despre agricultura organic─â ╚Öi despre pericolele agriculturii industriale. Studiile sunt realizate ├«n colaborare cu cercet─âtori de la Universitatea Berkeley, California, Universitatea San Francisco, California ╚Öi Institutul de Cercet─âri ale S─ân─ât─â╚Ťii.

SUA permite utilizarea a mai mult de 70 de pesticide interzise ├«n Uniunea European─â. Doar ├«n ultimii ani, EPA (Agen╚Ťia de Protec╚Ťie a Mediului din SUA) a aprobat peste 100 de noi produse pesticide care con╚Ťin ingrediente considerate a fi extrem de periculoase.

Studiul, realizat de cei de la Friends of Earth, a presupus colectarea datelor legate de obiceiurile alimentare ale membrilor din patru familii. Cercet─âtorii au descoperit 16 pesticide ╚Öi chimicalele ├«n care pesticidele se transform─â ├«n corp, ├«n fiecare persoan─â analizat─â. ├Ängrijor─âtor pentru cercet─âtori, glifosatul ÔÇô o substan╚Ť─â extrem de controversat─â, fiind asociat─â cu cancerul ╚Öi alte probleme de s─ân─âtate ÔÇô a fost g─âsit ╚Öi ├«n corpul unui copil de patru ani.

Studiul vine totu╚Öi ╚Öi cu o veste bun─â: o diet─â compus─â din alimente organice reduce ├«n doar ╚Öase zile nivelul de pesticide din organism. Nivelul tuturor chimicalelor a sc─âzut, ├«n medie, cu 60,5%, (rezultatele au fost ├«ntre 37% ╚Öi 95%, ├«n func╚Ťie de compus). Glifosatul, de exemplul, a sc─âzut cu 70%.

Cele mai semnificative sc─âderi au ap─ârut ├«ntr-o clas─â de pesticide neurotoxice, numite organofosfa╚Ťi – ├«ntre 61% ╚Öi 95%. Aceste pesticide sunt at├ót de d─âun─âtoare pentru creierul ├«n curs de dezvoltare al copiilor, ├«nc├ót oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au cerut o interdic╚Ťie complet─â. Un alt pesticid neurotoxic, clorpirifosul, este legat de rate crescute de autism, dizabilit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ťare ╚Öi IQ redus la copii ╚Öi este, de asemenea, unul dintre pesticidele cel mai adesea legate de otr─âvirea lucr─âtorilor ├«n agricultur─â.

ÔÇ×Dup─â cum arat─â acest studiu, rezultatul final este c─â ├«n corpul nostru exist─â substan╚Ťe chimice toxice care nu trebuie s─â fie acolo. Un num─âr tot mai mare de oameni iau m─âsuri cump─âr├ónd produse organice, dar ce se ├«nt├ómpl─â cu mul╚Ťi care nu au acces la ele sau nu ╚Öi le pot permite? At├óta timp c├ót trat─âm alimentele organice ca ╚Öi cum ar fi o preferin╚Ť─â de cump─âr─âturi ├«n loc de un bun public, vom rata ocazia de a lupta pentru o schimbare cu disperare necesar─â a modului ├«n care cultiv─âm – una care s─â ne asigure c─â nimeni nu este expus pesticidelor toxice din m├óncare pe care o consum─âÔÇŁ, au mai transmis autorii studiului.

Citește și: 

Luxemburg va interzice glifosatul p├ón─â la sf├ór┼čitul anului 2020, o premier─â ├«n Europa

Riscurile expunerii la erbicide pe baz─â de glifosat se ├«ntind pe mai multe genera╚Ťii ÔÇô studiu

Studiu: expunerea la erbicide pe bază de glifosat crește riscul de cancer cu 41%

Comentarii

comentarii