Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marile companii de produse alimentare fabrică alimente care creează dependență

Marile companii de produse alimentare utilizează ingrediente care creează dependență în multe dintre alimentele procesate pe care le fabrică. Consumul în exces de sare și zahăr a fost asociat cu efecte similare dependenței de droguri puternice, cum ar fi cocaina și heroina.

Multe dintre gustările disponibile pe piață au fost concepute pentru a crea dependență și conțin ingrediente care, pe termen lung, au efecte devastatoare asupra sănătății.

De exemplu, siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) este un înlocuitor comun al zahărului, fiind folosit în multe produse datorită prețului său scăzut. O linguriță de HFCS conține aproximativ 53 de calorii, având 14.4 grame de carbohidrați și 5 grame de zahăr. Un studiu realizat în 2013 a arătat că ingredientul provoacă dependență într-un mod similar cu cocaina sau heroina.

„Oamenii au moștenit o preferință pentru alimentele bogate în energie – cum ar fi grăsimile și zaharurile – așadar selecția naturală ne-a predispus către alimente bogate în zahăr și grăsimi. Cercetătorii din domeniul alimentar știu acest lucru și creează ingrediente care sunt mult mai bogate în grăsimi și zahăr decât cele naturale. Cel mai comun zahăr de acest fel este siropul de porumb bogat în fructoză, care creează dependență.”, a explicat Jennifer Kaplan, profesoară la Institutul Culinar American din St. Helena, California.

Conform oamenilor de știință, un alt ingredient care provoacă dependență atunci când este consumat în exces este sarea. De multe ori, companiile de produse alimentare utilizează sarea ca un conservant. Ea poate fi folosită și pentru a intensifica culoarea unui aliment, sau ca potențiator de aromă, a explicat Nia Rennix, nutriționist clinic.

„Sarea creează o dependență foarte puternică, la fel de mult ca zahărul. Cu cât mai multă sare consumi, cu atât mai mult o dorești, iar producătorii știu acest lucru. Continuă să adauge sare în alimente pentru că vor să continui să le cumperi [produsele]. Nu contează dacă sarea este albă, roz, de mare sau cristalizată – are același efect asupra corpului.”

Consumul în exces de sare are efecte negative asupra sănătății umane, crescând tensiunea arterială. Acest lucru poate afecta inima, rinichii, creierul sau arterele, ducând la accidente vasculare, atacuri de cord sau boli de rinichi.

Oamenii de știință au conceput o dietă bazată pe plante care ajută la protejarea mediului și a sănătății umane

Companiile de produse alimentare adaugă zahăr în exces știind că acesta ar putea intensifica eliberarea dopaminei, „hormonul plăcerii”. Alimentul respectiv va fi asociat cu plăcerea, iar corpul va dori să consume tot mai mult. În ultimii ani, mai multe studii au confirmat similaritățile între droguri care provoacă dependență și gustările procesate, sau „junk food”.

Multe dintre gustările ambalate disponibile pe piață conțin cantități mari de zahăr, sare și grăsimi, care duc la eliberarea dopaminei. Însă, pe termen lung, creierul începe să reducă numărul receptorilor de dopamină și apare toleranța, iar consumatorii au nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a simți aceeași plăcere.

Cercetătorii recomandă consumarea cu moderație a alimentelor care ar putea provoca dependență. Verifică etichetele și evită alimentele cu un conținut ridicat de zahăr și sare. Asigură-te că dieta ta este echilibrată și consumă multe lichide.

spot_img

Ultimele știri