Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: alimentele superprocesate, asociate cu creșterea riscului de cancer

Alimentele superprocesate, cum ar fi mâncărurile instant, snacks-urile și dulciurile, ar putea contribui la apariția cancerului, conform unui nou studiu.

studiu alimente superprocesate cancer

Cercetătorii de la Universitatea Sorbona din Paris au analizat dosarele medicale și obieciurile alimentare a aproape 105,000 de adulți, monitorizând 3,300 de produse alimentare. Rezultatele studiului arată că o creștere de 10% în consumul alimentelor superprocesate este asociată cu o creștere de 12% a cazurilor de cancer. Cancerul la sân este printre cele mai des întâlnite, numărul de cazuri crescând cu 11%.

Alimentele superprocesate conțin cantități ridicate de zahăr, grăsimi, sare și aditivi, cum ar fi arome, coloranți și conservanți. Oamenii de știință francezi încă nu știu care dintre aceste substanțe favorizează apariția cancerului, însă speră că în următorii ani vor putea înțelege mai bine efectele lor. Între timp, cercetătorii lucrează la o bază de date care conține toți aditivii din diverse produse alimentare.

Printre cele mai des întâlnite alimente superprocesate se numără snacks-urile, batoanele de ciocolată și alte dulciuri, băuturile cu zahăr și îndulcitori, preparatele instant, produsele de patiserie ambalate și cărnurile procesate.

Rezultate îngrijorătoare, dar neconcludente

Termenul de alimente superprocesate a fost creat de un grup de oameni de știință din Brazilia. Aceștia au inventat un sistem de clasificare numit Nova, care împarte alimentele în patru grupuri: alimente crude sau procesate minimal, cum ar fi semințele, fructele, ouăle și laptele; ingrediente procesate cum ar fi uleiul și untul; alimente procesate ca brânzeturile și peștele la conservă; și alimentele superprocesate, care sunt făcute aproape în întregime sau integral din substanțe derivate și aditivi.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Mathilde Touvier, autorul principal al studiului, a atras atenția că este nevoie de noi cercetări care să confirme rezultatele studiului înainte de a trage concluzia că alimentele superprocesate cauzează cancer.

„Rezultatele sunt foarte puternice – foarte consistente și destul de convingătoare. Însă trebuie să fim precauți. Acesta este primul studiu de acest fel. Nu ar trebui să ne alarmăm. Aceste rezultate trebuie să fie confirmate în alte studii viitoare.”

Cercetătorii au explicat că există și alți factori care fac rezultatele neclare. Oamenii care consumau alimente superprocesate în mod regulat aveau și alte obiceiuri nesănătoase asociate cancerului, cum ar fi fumatul și sedentarismul.

Termenul de aliment superprocesat a fost criticat de unii oameni de știință. Tom Sanders, profesor la King’s College în Londra, a explicat că pâinea produsă în masă este clasată ca superprocesată, în timp ce pâinea de la o brutărie artizanală sau făcută acasă nu este clasată astfel.

„Această clasificare pare arbitrară și bazată pe premisa că hrana produsă industrial are o compoziție nutrițională și chimică diferită de cea produsă acasă sau de către artizani.”

Oamenii de știință ne recomandă să consumăm în moderație alimente procesate și să citim cu atenție etichetele atunci când cumpărăm un produs, pentru că multe dintre ele conțin cantități excesive de sare, zahăr și grăsimi.

spot_img

Ultimele știri