Alro, investiții de 100 milioane de dolari pentru atingerea țintei de zero deșeuri și zero emisii

in Business 12 October 2017 421 Views

Alro a anunțat joi demararea unui program pe termen lung, de peste 100 de milioane de dolari, care are ca obiectiv implementarea conceptului de „Fabrică Verde”, țintind spre zero deșeuri, zero emisii, concomitent cu creșterea producției de aluminiu cu valoare adăugată mare.

Alro

Planul de afaceri al companiei pentru perioada 2017 – 2021 previzionează investiții totale de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creștere a eficienței energetice. Conceptul de „Fabrică Verde” vizează folosirea tehnologiilor ecologice de ultimă generație, disponibile pe piață, care vor permite Alro să producă aluminiu cu profitabilitate mare și foarte mare.

În ultimii 15 ani, am investiti continuu în echipamente moderne, care au crescut nu doar producția, ci și eficiența operațională. În plus, programele noastre de cercetare ne-au ajutat să atingem consumuri de energie și emisii cu mult mai reduse comparativ cu media industriei. Acum a venit momentul să facem pasul următor, să diminuăm suplimentar amprenta industrială, dar în același timp să continuăm să creștem producția de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare și să ne consolidăm poziția pe piețe sofisticate, precum industria aero sau cea auto”, a declarat Gheorghe Dobra, director general Alro.

Potrivit companiei, construirea eco-turnătoriei pentru procesarea deșeurilor din aluminiu prin topire, a condus la o economie de peste 95% a consumului de electricitate comparativ cu procesul de producție electroclitic.

Directorul general Alro, Gheorghe Dobra: ”Vrem să reciclăm până la 100.000 tone de deșeuri de aluminiu pe an”

De asemenea, implementarea tehnologiei cu alimentare centrală asistată de calculator, precum și captarea și epurarea gazelor în centre de tratare de gaze, care a dus la scăderea consumului de electricitate în curent continuu cu circa 1.000 kWh/t de aluminiu, o economie de  200.000 MWh/an, adică aproximativ 10 de milioane de dolari anual.

Consumul de gaze naturale s-a redus, la rândul lui, de trei ori prin modernizarea cuptoarelor de coacere, iar la cuptoarele de topire și elaborare metal acesta a scăzut cu 20%. Consumul de apă s-a diminuat, de asemenea, de aproximativ cinci ori, datorită construirii stației de recirculare și tratare a apei.

În sectorul de aluminiu prelucrat, Alro a modernizat liniile de prelucrare, a introdus noi tehnologii și echipamente cu randament energetic ridicat. În plus, a implementat conceptul de mentenanță predictivă și digitalizare. Toate acestea, au avut ca rezultat o creștere a producției de aluminiu prelucrat de patru ori, dar și reducerea consumului specific de electricitate de cinci ori. Tehnologia de ultimă generație a permis Companiei să introducă noi tipuri de produse în portofoliu, pentru industria auto și aero.

Comentarii

comentarii