Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Directorul general Alro, Gheorghe Dobra: ”Vrem să reciclăm până la 100.000 tone de deșeuri de aluminiu pe an”

Eficiența energetică are un impact direct asupra costurilor de producție indiferent de domeniul de activitate, însă cu atât mai mult în cazul industriilor energofage așa cum este cazul industiei aluminiului. Cu cât gradul de eficiență energetică este mai crescut cu atât costurile vor fi mai mici, iar competitivitatea pe piețele externe va crește. Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est, cu excepția Rusiei, a investit în ultimii 11 ani peste 100 de milioane de euro în creșterea eficienței energetice fapt care a ajuta compania să reziste pe piețe internaționale în plină criză economică. Gheorghe Dobra, directorul general al companie, a declarat într-un interviu acordat Green Report că Alro va continua investițiile necesare pentru reducerea consumurilor de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Gheorghe Dobra
Gheorghe Dobra

Cum integrează Alro eficiența energetică în planul de afaceri?

În momentul de față, lucrăm pe mai multe direcții pentru creșterea eficienței energetice. Pe de o parte, continuăm investițiile în proiecte complexe, care să ne ajute să creștem suplimentar atât eficiența proceselor existente, cât și eficiența produselor Alro, cum ar fi unitatea de reciclare a deșeurilor din aluminiu. Astfel, intenționăm să mărim ponderea deșeurilor de aluminiu folosite pentru producția de șleburi și de bare din aluminiu. În felul acesta, reducem consumul de energie cu 90% pentru aluminiul produs din deșeuri reciclate, comparativ cu procesul de producție pentru aluminiul electrolitic. În plus, se reduc și emisiile de CO2.

De asemenea, implementăm un sistem de management energetic bazat pe standardele internaționale aplicabile, precum ISO 50001, care ne permite să utilizăm energia într-o manieră eficientă și rațională.

La cât se ridică valoarea investițiilor făcute de Alro în eficiență energetică și către ce anume au fost direcționate acestea?

În ultimii 11 ani, investițiile totale în Alro au fost de peste 500 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane de dolari pentru proiecte de eficiență energetică. Am cumpărat echipamente moderne, am consolidat echipa de cercetare și dezvoltare, am construit unități noi – precum Topitoria Eco. Toate proiectele noastre ne-au ajutat să fim printre cele mai eficiente companii producătoare de aluminiu la nivel european și global.

Cu cât a scăzut consumul de gaze și electricitate ca urmare a investițiior efectuate?

Ca urmare a programelor de investiții pentru creșterea eficienței energetice, în ultimii 11 ani, am reușit să reducem consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75%, pentru sectorul de produse procesate, în timp ce consumul de gaz s-a redus cu peste 90% pe același segment. Consumul de electricitate pentru întregul proces de producție a aluminiului a fost mai mic cu circa 10%, în ultimii 11 ani, iar cel de gaz, cu circa 30%.

Bars_a

Alro a cumpărat  sau și-a dezvoltat tehnologii de eficiență energetică?

Alro a mers pe două direcții pentru reducerea consumurilor specifice. Pe de o parte, a investit în tehnologii moderne, pe de altă parte, a dezvoltat propriile mecanisme pentru creșterea eficienței.

Modernizările, retehnologizările și inovațiile echipelor noastre au vizat întregul lanț de producție, de la anozi, până la sectorul procesat. Am implementat un sistem de captare a gazelor de la coacerea anozilor și am înregistrat o scădere semnificativă a emisiilor utilizând noi tipuri de arzătoare la cuptoarele din Turnătorie.

Am redus consumul specific de curent continuu, la Electroliză. Am înlocuit iluminarea clasică, prin cea cu LED, care a scăzut cu peste 75% consumul de electricitate, în sectoarele unde a fost  implementată. Investiția în capacitatea pentru reciclarea deșeurilor de aluminiu, încheiată la finalul lui 2013, a avut, de asemenea, ca scop reducerea consumului de energie pe tona de aluminiu produs.

Am investit în capacități de recirculare a apei, ceea ce ne-a redus consumul de apă de cinci ori, în ultimii opt ani, iar cantitatea de apă deversată în canalizare a scăzut de peste șapte ori, pentru aceeași perioadă. La electroliză, am trecut la tratarea gazelor, din mediu umed, în mediu uscat, iar recuperarea fluorului a crescut de la 65%, la 99%.

Care este cantitatea de auminiu reciclat pe care ALRO o foloseste anual si care sunt sursele de aprovizionare? De cand a inceput ALRO sa foloseasca deseuri de aluminiu si cum a evoluat cantitatea folosita de atunci si pana in prezent? 

Anul acesta, am bugetat reciclări de deșeuri de 67.000 de tone, atât pentru linia special amenajată, cât și în cadrul Turnătoriei. În ceea ce privește linia de reciclare deșeuri, vom continua investițiile pentru creșterea capacității de procesare a acesteia de la nivelul actual de 35.000 tone/an, la 50.000 tone/an într-o primă etapă, ulterior intenționând să o extindem până la 100.000 tone/an.

Care sunt avantajele refolosirii deseurile de aluminiu?

Reutilizarea deșeurilor pentru producerea aluminiului înseamnă o scădere a consumului de energie și de materii prime finite, precum și reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Aluminiul reciclat poate fi utilizat în aproape toate domeniile, fiind, astfel, reintrodus în circuitul industrial.

Cum ar putea ajuta legislativul industriasii din Romania sa-si atinga obiectivele de eficienta energetica?

Programele pentru creșterea eficienței energetice sunt parte a strategiei noastre de reducere a costurilor și de menținere pe o piața internațională foarte competitivă, unde concurăm cu cei mai mari producători din lume. Există programe implementate la nivelul Uniunii Europene, care se aplică sau se pot aplica și în România. De aceea, dorim să continuăm dialogul cu autoritățile pentru a găsi și pentru a implementa cele mai bune soluții legate de acest segment. În plus, dorim să consolidăm parteneriatele cu instituțiile de învățământ, pentru a avea, în continuare, angajați bine pregătiți și pe care să îi putem instrui în interiorul companiei.

Citește și:

Peste 150 milioane euro investiți de ArcelorMittal Galați în eficiență energetică

Armonizarea legislație cu Directiva pe eficiență energetică, adoptată în regim de urgență

ANRE: Industria a făcu cel mai mult din punctul de vedere al măsurilor de eficiență energetică

spot_img

Ultimele știri