Alte 2.000 ha de păduri virgine acceptate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine

in Biodiversitate, Legislatie 9 February 2018 28 Views

WWF-România a obținut, joi, acceptarea a 2.000 ha de păduri virgine în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, cea mai mare suprafață adăugată până acum de către o organizație non-guvernamentală. În aceste păduri, situate în județul Gorj, au fost identificați  arbori cu vârste ce depășesc 300 de ani.

Alte 2.000 ha de păduri virgine

Sursă foto: Doru Oprișan/WWF România

 În cadrul procesului de identificare a acestor păduri, WWF-România a colaborat cu reprezentanții Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (RNP) din cadrul Direcției Silvice Mehedinți, prin Ocolul Silvic Baia de Aramă. Aceste suprafețe cuprind păduri de fag și păduri de amestec de fag cu rășinoase. Prin includerea pădurilor în acest Catalog, aici nu se va mai putea interveni, decât în caz de amenințare la adresa siguranței naționale.

În 2012, WWF a pus bazele legislației care urma să protejeze pădurile virgine, printr-un ordin de ministru ce stabilea criteriile de identificare pentru aceste păduri. Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, creat în 2016,  este ultimul pas necesar pentru a garanta protecția acestor păduri.

VIDEO Peste 295.000 de hectare de paduri virgine potentiale, identificate

Din 2013 până în prezent, WWF a evaluat pe teren peste 250.000 ha considerate potențiale păduri virgine. Dintre acestea, peste 35.000 ha păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate, cartate și securizate (peste 9.000 ha sunt deja incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine), prin eforturile susținute ale WWF. Aceste păduri acoperă suprafețe atât din proprietatea statului, cât și proprietăți private.  Alte trei trupuri de pădure identificate de WWF (Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Strâmbu-Băiuț) au fost incluse pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO; astfel, valoarea lor la nivel mondial a fost recunoscută.

Pădurile virgine și cvasivirgine au un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale. În Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului” – istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt atât de strâns legate de pădurea care le adăpostește încât cele două concepte nu pot fi separate.

WWF: Peste 9000 de hectare de păduri virgine sunt securizate

Comentarii

comentarii