Alternative.blue – Alternative durabile, naturale, la produsele de uz comun din plastic

in EcoLIFESTYLE, Slider homepage 22 October 2018 588 Views

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme actuale ale lumii, ├«ns─â solu╚Ťiile la aceast─â criz─â par s─â vin─â prea ├«ncet, ├«n condi╚Ťiile ├«n care guvernele ╚Öi corpora╚Ťiile ├«nc─â ezit─â s─â ia m─âsuri drastice. Cu toate acestea, exist─â tot mai multe ini╚Ťiative locale dedicate combaterii polu─ârii cu plastic. Alternative.blue este unul dintre ele, oferind publicului rom├ónesc alternative durabile, produse ├«n mod etic, la obiectele din plastic de uz comun.

┬ę Alternative.blue

Proiectul Alternative a debutat ├«n februarie 2016 ca ╚Öi ├«ntreprindere social─â ╚Öi este unul dintre proiectele Asocia╚Ťiei Natura F─âr─â Plastic. Fondatoarea proiectului, Ioana T─ânase, adoptase un stil de via╚Ť─â f─âr─â plastic ├«n 2013, dup─â ce a descoperit arta lui Chris Jordan, ale c─ârui lucr─âri imortalizeaz─â problema polu─ârii cu plastic ╚Öi efectele negative ale consumului ├«n mas─â.

ÔÇ×Mi s-a p─ârut absolut ireal c─â noi, prin ac╚Ťiunile noastre, putem avea un impact negativ at├ót de masiv. ├Äns─â, ├«n momentul ├«n care am ├«nceput s─â m─â documentez pe subiect, am v─âzut c─â r─âul pe care ├«l facem este mult mai mare. Nu numai c─â distrugem col╚Ťuri de rai din natur─â, vie╚Ťuitoare marine, p─âs─âri, pe╚Öti, dar ne distrugem ╚Öi pe noi, f─âr─â m─âcar s─â ╚Ötim ce impact au obiectele ╚Öi ambalaje pe care le folosim zilnic asupra s─ân─ât─â╚Ťii noastre.ÔÇŁ, poveste╚Öte Ioana.

Dup─â ce a vizionat documentarul Plastic Planet (2009), prin intermediul c─âruia Warner Boote a reu╚Öit s─â redea foarte clar leg─âtura ├«ntre consumul de plastic ╚Öi problemele de s─ân─âtate cu care se confrunt─â tot mai multe persoane, Ioana a decis c─â aceste lucruri trebuie s─â ajung─â la c├ót mai mult─â lume ╚Öi c─â, dac─â, oamenii decid ├«n continuare s─â mai consume plastic, atunci m─âcar s─â fie ├«n deplin cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â.

Cu ajutorul lui Mihai Pop, prieten ╚Öi fost coleg de liceu care tocmai vizitase Indonezia ╚Öi asistase ├«n mod direct la impactul negativ al plasticului asupra naturii ╚Öi a comunit─â╚Ťilor locale, Ioana a demarat alternative.blue, un proiect structurat s─â r─âspund─â la urm─âtoarele ├«ntreb─âri: ce este plasticul ╚Öi care sunt tipurile de plastic, care sunt procentajele de reciclare ├«n UE, care este gradul s─âu de toxicitate pe categorii ╚Öi care sunt materialele sustenabile cu care poate fi ├«nlocuit plasticul. ├Än ianuarie 2017, a debutat ╚Öi shop-ul alternative.blue, care pune la dispozi╚Ťia oric─ârei persoane interesate solu╚Ťii imediate care contribuie semnificativ la reducerea amprentei individuale de plastic.

Am vorbit cu Ioana T─ânase despre alternativele la plastic, situa╚Ťia polu─ârii cu plastic ├«n Rom├ónia ╚Öi stilul de via╚Ť─â zero waste.

 

Care sunt criteriile dup─â care selecta╚Ťi produsele pe care le comercializa╚Ťi pe site? Am observat c─â ave╚Ťi ╚Öi un brand propriu, colabora╚Ťi cu produc─âtori locali pentru fabricarea produselor? Unde sunt fabricate acestea?

Experien╚Ťa personal─â din ultimii 5 ani de zile, testarea diferitelor solu╚Ťii ╚Öi ├«nsu╚Öirea stilului de via╚Ť─â zero waste m-au ajutat s─â fac o selec╚Ťie a celor mai etice ╚Öi durabile produse. O parte dintre acestea le promov─âm ╚Öi le punem la dispozi╚Ťia celor interesa╚Ťi prin magazinul online. Ca ╚Öi criterii, cel mai important este ca produsul propus ca ╚Öi alternativ─â s─â nu con╚Ťin─â plastic. Apoi, trebuie s─â fie produs ├«n condi╚Ťii etice (fair labour), din materiale 100% naturale, sigure pentru s─ân─âtatea noastr─â ╚Öi cea a planetei, s─â fie reutilizabile, durabile (multe produse au garan╚Ťie pe via╚Ť─â), reparabile, iar la finalul lungii lor vie╚Ťi s─â fie compostabile sau reciclabile (nu ├«ntr-un material de calitatea inferioar─â, cum este cazul plasticului care trece printr-un proces de downcycling, ci ├«ntr-un material cu acelea╚Öi calit─â╚Ťi, care redevine astfel resurs─â). Un alt criteriu foarte important pentru noi este s─â respecte principiile economiei circulare ╚Öi s─â sus╚Ťin─â o cauz─â social─â sau de mediu. De asemenea, sus╚Ťinem produsele locale de calitate, ├«n detrimentul celor importate.

Toate produsele textile ╚Öi care ├«nlocuiesc unele dintre cele mai poluante ╚Öi populare plastice sunt realizate de echipa noastr─â ╚Öi colaboratori, sub brandul propriu ALT. Materialele sunt 100% naturale ╚Öi locale, viziunea noastr─â fiind s─â re├«nviem o parte din tradi╚Ťia str─âveche, ├«ns─â s─â o adapt─âm lumii contemporane. C├óteodat─â este dificil s─â g─âsim calitatea pe care ne-o dorim ├«n materialele ╚Ťesute local (cum este cazul bumbacului organic) sau s─â concur─âm cu pre╚Ťul produselor importate din alte ╚Ť─âri, de o calitate mai slab─â, ├«ns─â prefer─âm s─â sus╚Ťinem economia local─â / na╚Ťional─â ╚Öi astfel, credem noi, ├«n viitorul apropiat produc─âtorii de ╚Ťes─âturi ├«╚Öi vor diversifica gama conform cerin╚Ťelor ╚Öi vor putea prelucra ╚Öi fibre organice.

Pe l├óng─â produsele textile, brandul propriu mai con╚Ťine ╚Öi paie din inox, pe care le comercializ─âm ├«ntr-un s─âcule╚Ť realizat de noi, potrivit pentru transportul ╚Öi p─âstrarea lor, sticle ╚Öi pahare din inox, cu un design inspira╚Ťional, o modalitate bun─â, credem noi, de a porni conversa╚Ťia despre plastic ╚Öi a ne men╚Ťine motiva╚Ťia proasp─ât─â. Produsele textile sunt alternative la pungi, plase ╚Öi saco╚Öe, adic─â la cele mai poluante ambalaje din plastic. Prin intermediul apelor curg─âtoare, toate de╚Öeurile produse de noi, depozitate ilegal sau aruncate ├«n natur─â, ajung ├«n m─ârile ╚Öi oceanele lumii. Adic─â chiar sursa inspira╚Ťiei ╚Öi motiva╚Ťiei noastre.

De aici explica╚Ťia designului cu balene, realizat de colegul nostru Zsolt. Dorim ca produsele noastre s─â porneasc─â o conversa╚Ťie despre alternative la plastic, solu╚Ťii, gesturi pozitive care schimb─â┬á lumea. ╚śi dorim ca cei care folosesc produsele noastre s─â fie m├óndri de alegerile pe care le fac┬á ╚Öi s─â ┬á╚Ötie c─â astfel contribuie activ la protejarea naturii ╚Öi a vie╚Ťuitoarelor sale, inclusive cele marine, chiar dac─â tr─âiesc la mii de km de cea mai apropiat─â mare sau ocean.

 

Din c├óte a╚Ťi observat, exist─â vreo cre╚Ötere a cererii pentru produsele alternative la plastic ├«n ultima perioad─â, odat─â cu cre╚Öterea gradului de con╚Ötientizare privind poluarea cu plastic ├«n Rom├ónia?

Da, absolut. Din ce ├«n ce mai mult─â lume ├«n╚Ťelege problemele globale create de poluarea cu plastic ╚Öi caut─â s─â fac─â ceva activ ├«n acest sens ╚Öi asta ne bucur─â nespus. Mai mult, mul╚Ťi oameni ├«╚Öi dau seama c─â noi oamenii suntem sursa acestor probleme ╚Öi deci tot noi suntem cei care le putem remedia, prin ac╚Ťiunile pe care le ├«ntreprindem. Sunt multe persoane educate care ├«n╚Ťeleg de ce facem ceea ce facem, care este rezultatul pentru care lupt─âm, care ne-au sprijinit de la ├«nceput ╚Öi c─ârora le suntem extrem de recunosc─âtori.

├Äns─â ╚Öi conceptul zero waste ├«ncepe s─â devin─â un trend, cum a fost ╚Öi mai este cazul cu unele produse care nu au nimic de a face cu protejarea mediului ├«nconjur─âtor, dar se promoveaz─â ca ╚Öi eco. Nu po╚Ťi oferi solu╚Ťii zero-waste cu produsele tale din materiale toxice, necompostabile ╚Öi nereciclabile (plastic sau bioplastic), care rezolv─â o jum─âtate de problem─â ├«n timp ce creeaz─â alte 10. ╚śi vin ╚Öi cu 2 exemple ├«n acest sens: s─âcule╚Ťii pentru legume ╚Öi fructe ╚Öi saco╚Öe textile realizate din p├ónz─â sintetic─â (voal, poliester, v├óscoz─â, diferite poliamide), pentru fabricarea c─ârora se cump─âr─â plastic nou ╚Öi astfel se sprijin─â produc╚Ťia de plastic nou. Se realizeaz─â un produs care, prin func╚Ťia care i se atribuie trebuie sp─âlat ╚Öi resp─âlat, timp ├«n care va elibera milioane de particule de microplastic ╚Öi microfibre ├«n apa de cur─â╚Ťare, ╚Öi deci ├«n natur─â, iar la finalul vie╚Ťii sale se arunc─â la gunoi sau ├«ntr-un incinerator, pentru c─â nu se poate recicla.

Acela╚Öi lucru se ├«nt├ómpl─â ╚Öi cu pungile/ paharele/ tac├ómurile din bioplastic, care sunt biodegradabile la anumite temperaturi ╚Öi ├«n anumite condi╚Ťii, ├«n niciun caz ├«n compostul personal din balcon / gr─âdin─â sau ├«n natur─â, cum sunt adesea promovate. Iar aceste facilit─â╚Ťi care pot composta bioplasticul aproape c─â nu exist─â Rom├ónia. A╚Öa apar situa╚Ťiile ├«n care persoane foarte bine inten╚Ťionate ajung s─â consume produse marketate ca zero waste, dar aflate, ├«n realitate, departe de acest─â sfer─â.

 

Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai mari provocări pe care România le înfruntă când vine vorba de poluarea cu plastic?

Tr─âim ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care se se recicleaz─â sub 5%, ╚Öi aici vorbim ╚Öi de materiale cu grad ridicat de reciclare (aluminiu, sticl─â, carton) ╚Öi care, din cauza infrastructurii s─ârace ╚Öi a unui sistem integrat de gestionare a de╚Öeurilor deficitar, ajung direct la groapa de gunoi. Deci clar aici se pot realiza ├«mbun─ât─â╚Ťiri majore care ├«i vor ajuta pe locuitori s─â recicleze mai mult. Un sistem pe care noi ├«l sus╚Ťinem ╚Öi ╚Ötim c─â func╚Ťioneaz─â dac─â ar fi implementat este sistemul pl─âte╚Öti c├ót arunci. ├Äns─â chiar ╚Öi acest sistem va avea un grad sc─âzut de reciclare a plasticului, datorit─â plasticului ├«n sine, care este un material greu de reciclat din cauza diversit─â╚Ťii sale ╚Öi folosirii sale ├«n produse finite care con╚Ťin mai multe tipuri de materiale, ceea ce duce la ├«ngreunarea (dac─â nu chiar imposibilitatea) colect─ârii separate ╚Öi revalorific─ârii.

Exist─â deja municipalit─â╚Ťi care au pus ├«n practic─â sisteme performante de colectare selectiv─â cu rezultate de-a dreptul ├«mbucur─âtoare- Sibiu, Oradea, S─âlacea, Tg. L─âpu╚Ö. ├Äns─â ╚Öi aici, lipsa de colaborare ├«ntre autorit─â╚Ťi fac ca rezultateles─â fie doar bune, nu spectaculoase. O solu╚Ťie ├«n educarea popula╚Ťei este impunearea amenzilor, o strategie care cu siguran╚Ť─â ar aduce rezultate, dar care deocamdat─â nu este folosit─â.

Apoi mai este lipsa de educare a consumatorilor ╚Öi nep─âsarea lor. Dac─â ├«n ╚Ť─âri precum Belgia sau Olanda, fiecare persoan─â/ gospod─ârie/ companie /organiza╚Ťie/institu╚Ťie ia foarte ├«n serios partea de colectare separat─â ╚Öi reciclare, la noi ├«nc─â exist─â mentalitatea c─â, dac─â pl─âte╚Öti o factur─â de gunoi, tu nu mai e╚Öti responsabil de acele de╚Öeuri, adic─â nu trebuie s─â le colectezi separat corect, s─â le cure╚Ťi dac─â e nevoie sau s─â le transpor╚Ťi p├ón─â la punctele de colectare, aceste ├«ndeletniciri revenind firmei care ├«ncaseaz─â banii. Cu alte cuvinte, sunt foarte pu╚Ťini cei care v─âd resurse ├«n de╚Öeurile generate ╚Öi sunt dispu╚Öi s─â depun─â efort pentru a ajuta ca acestea s─â se poat─â reintegra ├«ntr-un flux economic circular. Iar consumerismul excesiv care se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n Rom├ónia face ca o mul╚Ťime de produse ambalate ├«n plastic┬á s─â ajung─â ├«n locuri izolate. A╚Öa ajungem s─â vedem ambalaje din plastic aruncate ├«n natur─â, ├«n albiile r├óurilor, p─âduri sau incinerate ├«n cur╚Ťi sau pe c├ómpuri. Multe persoane nu ╚Ötiu c─â plasticul nu este biodegradabil ╚Öi nu dispare niciodat─â complet din natur─â, a╚Öa c─â ni╚Öte campanii de informare desf─â╚Öurate la nivel na╚Ťional ar fi binevenite.

Desigur c─â ╚Öi industria plasticului ╚Öi cea a bioplasticului, ├«n colaborare cu marii retaileri, contribuie masiv la poluarea cu plastic. Care este scopul unui triplu ambalaj? Sau de ce avem nevoie de ambalaje single-use acas─â, la birou, ├«ntr-un local? Suntem ├«mpin╚Öi la un consum masiv, repetitiv ╚Öi deci total nesustenabil, ╚Öi nici nu ne d─âm seama. Majoritatea ambalajelor din plastic sunt de calitate slab─â, realizate pentru consum unic, de aceea colectarea lor cu scopul refolosirii ╚Öi revalorific─ârii nu prezint─â interes. Marile companii din sectorul FMCG ar putea pune la dispozi╚Ťia consumatorilor ambalaje de calitate, reutilizabile, a╚Öa cum procedeaz─â ├«n alte ╚Ť─âri cu o legisla╚Ťie mai aspr─â. Atunci cu siguran╚Ť─â vor sc─âdea semnificativ de╚Öeurile de plastic din natur─â.

Desigur, toate aceste provoc─âri fi ├«nl─âturate dac─â e╚Öti bine informat ╚Öi suficient de motivat s─â oferi un nou sens cuv├óntului convenien╚Ť─â ╚Öi s─â nu mai a╚Ötep╚Ťi ca altcineva s─â rezolve aceste probleme, ci s─â alegi tu s─â ├«mbr─â╚Ťi╚Öezi prevenirea. S─â fiu mai clar─â, po╚Ťi refuza s─â mai produci/ folose╚Öti plastic, protej├ónd s─ân─âtatea ta ╚Öi natura, po╚Ťi s─â alegi s─â sus╚Ťii ini╚Ťiativele ╚Öi produsele care se aliniaz─â valorilor tale. Astfel, toate celelalte obstacole ╚Öi insuficien╚Ťe ale sistemului nu te mai afecteaz─â.

 

Inten╚Ťiona╚Ťi s─â extinde╚Ťi gama de produse comercializate ├«n viitor? Exist─â un anumit tip de produs de care sim╚Ťi╚Ťi c─â este nevoie pe pia╚Ťa din Rom├ónia?

Sigur, sunt multe produsele pe care le-am str├óns ├«n colec╚Ťia noastr─â de alternative ├«n progres ╚Öi pe care am dori s─â le putem oferi ╚Öi ├«n shop-ul Alternative. Dintre cele pe care inten╚Ťion─âm s─â le realiz─âm noi ├«n╚Öine ar fi batistele ╚Öi ├«nvelitorile cu cear─â pentru p─âstrarea produselor. Apoi ar mai fi recipientele din inox, ├«n care ├«╚Ťi po╚Ťi cump─âra alimente calde sau reci. Acesta este un produs la care ne g├óndim deja de ceva vreme ╚Öi doream s─â-l fabric─âm ├«n Rom├ónia, ├«ns─â nu am reu╚Öit. A╚Öa c─â, cel mai probabil, ├«l vom comanda de la unul dintre furnizorii no╚Ötri certifica╚Ťi.

 

Care sunt produsele esen╚Ťiale pentru a evita plasticul ├«n via╚Ťa de zi cu zi? C├óteva sfaturi despre ce putem face pentru a reduce consumul individual de plastic ╚Öi despre cum ├«i putem influen╚Ťa pe al╚Ťii s─â fac─â alegeri mai bune din aceast─â privin╚Ť─â?

Ideea proiectului nostru a pornit de la top 10 cei mai frecven╚Ťi poluatori pe care ├«i ├«nt├ólneam ├«n campaniile noastre de ecologizare ╚Öi care, credem noi, sunt ╚Öi cei mai mari poluatori la nivel na╚Ťional ╚Öi global. Ne-am g├óndit c─â o dat─â ce vom avea alternative pentru aceste obiecte, vom asista la o sc─âdere semnificativ─â a de╚Öeurilor generate de persoana care le folose╚Öte. Obiectele esen╚Ťiale care ne fac via╚Ťa mai frumoas─â ╚Öi mai s─ân─âtoas─â sunt urm─âtoarele:

  1. ┬áSaco╚Öele din materiale textile naturale – pentru cump─âr─âturi ╚Öi via╚Ťa urban─â;
  2. ┬áS─âcule╚Ťii / borcane/ caserole reutilizabile pentru cump─âr─âturi vrac (legume, fructe, paste, cereale, condiment, ceaiuri, dulciuri etc) – nu doar la pia╚Ť─â, de╚Öi acolo ne place s─â mergem la cump─âr─âturi, ci ├«n orice magazin;
  3. ┬áSticla din inox – alternativ─â la PET-uri;
  4. ┬áPaharul din inox – alternativ─â la paharele de unic─â folosin╚Ť─â de la birou, evenimente urbane ╚Öi outdoor, festivaluri, drume╚Ťii, etc;
  5. ┬áPeriu╚Ťa din bambus cu peri vegetali;
  6.  Săpun și șampon solid, vrac sau ambalate în hârtie, produse local;
  7. ┬áRenun╚Ťarea la be╚Ťiga╚Öe de urechi (un obicei nes─ân─âtos);
  8.  Refuzul paielor de plastic sau înlocuirea lor cu cele reutilizabile;
  9.  Dulciuri și snacksuri vrac sau homemade în locul celor ambalate în plastic și disponibile în marile magazine;
  10. ┬áSprijinirea produc─âtorilor locali ╚Öi frecventarea pie╚Ťelor locale ╚Öi a magazinelor vrac, de unde po╚Ťi cump─âra doar c├ót ai nevoie, ├«n ambalajul propriu, reutilizabil.

Fiecare dintre obiectele listate mai sus se pot cump─âra, confec╚Ťiona sau ├«nlocui cu ceva ce fiecare dintre noi are acas─â, chiar acum. Nu este nevoie s─â ├«ncepi s─â tr─âie╚Öti f─âr─â plastic cu o investi╚Ťie ini╚Ťial─â, ai nevoie doar de creativitate ╚Öi motiva╚Ťie.

A╚Öa c─â cel mai important sfat legat de cump─âr─âturi f─âr─â plastic este s─â ai ├«ncredere ├«n tine, pentru c─â dac─â┬á┬á e╚Öti con╚Ötient de aceste probleme ╚Öi vrei s─â faci ceva pentru a deveni parte din solu╚Ťie, atunci cu siguran╚Ť─â faci un lucru gozav ╚Öi trebuie s─â fii tare m├óndru(─â) de tine.

La supermarket, c├ónt─âre╚Öte-╚Ťi fructele f─âr─â s─â te temi c─â cineva ├«╚Ťi spune ceva. ╚śi dac─â vei ├«nt├ómpina vreo problem─â, accept─â provocarea de a extinde conversa╚Ťia despre plastic ╚Öi explic─â-i persoanei respective (sau ╚Öefului s─âu) de ce faci ceea ce faci. O s─â vezi c─â vei fi aprobat ╚Öi apreciat. La pia╚Ť─â, dac─â prime╚Öti produsele ├«n plastic, transfer─â-le ├«n recipientul propriu ╚Öi returneaz─â punga/ recipientul respectiv, pentru a fi refolosit. Comand─â alimente ├«n borcanul / caserola ta, cu ├«ncredere, ╚Öi explic─â de ce faci lucrul acesta. Poate c─â ├«n unele locuri vei fi refuzat, ├«ns─â al╚Ťi comercian╚Ťi vor aprecia ceea ce faci.

G├ónde╚Öte-te pe cine ╚Öi ce dore╚Öti s─â sus╚Ťii prin alegerile tale. ╚śi g├ónde╚Öte-te c─â poate persoana cu care ai de a face nu ╚Ötie tot ce ╚Ötii tu despe plastic, dar poate fi educat─â ├«n acest sens. A╚Öa c─â fii consistent ├«n ac╚Ťiunile tale, un ambasador al stilului de via╚Ť─â f─âr─â plastic ╚Öi cu siguran╚Ť─â vei reu╚Öi s─â ajungi acas─â de la cump─âr─âturi cu 0 ambalaje din plastic.

Iar dac─â via╚Ťa f─âr─â plastic are la fel de mult sens pentru tine cum are pentru noi, atunci fii schimbarea pozitiv─â ├«n familia ta, ├«n grupul t─âu de prieteni, la birou, la sal─â, la evenimentele la care participi, ├«n organiza╚Ťia ├«n care e╚Öti voluntar. Noi oamenii suntem cei care am creat aceast─â problem─â ╚Öi tot noi avem puterea de a o solu╚Ťiona. Cu ac╚Ťiunile pe care le ├«ntreprindem ╚Öi cu cadourile cu suflet pe care le d─âruim.

Alternative.blue

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii