Alternative prietenoase cu mediul la paiele de b─âut din plastic

in Poluare 6 June 2018 2,153 Views

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme la nivel mondial, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â ├«n ritmul actual, risc─âm o contaminare aproape permanent─â a mediului ├«nconjur─âtor. Exper╚Ťii ╚Öi institu╚Ťii ca ONU recomand─â renun╚Ťarea la produsele din plastic de unic─â folosin╚Ť─â de care nu avem nevoie, cum ar fi tac├ómuri, pahare ╚Öi paie de b─âut.

O alt─â problem─â a paielor din plastic este contaminarea hranei cu chimicale periculoase, cum ar fi BPA, o substan╚Ť─â toxic─â asociat─â cu numeroase afec╚Ťiuni fizice. Uniunea European─â are ├«n plan interzicerea plasticelor de unic─â folosin╚Ť─â, ├«ns─â p├ón─â atunci po╚Ťi alege s─â renun╚Ťi de tot la paiele de b─âut din plastic ╚Öi s─â le ├«nlocuie╚Öti cu una dintre alternativele sigure ╚Öi prietenoase cu mediul pe care le po╚Ťi g─âsi pe pia╚Ť─â.

Bambus

Una dintre cele mai sigure op╚Ťiuni pentru paiele de b─âut este bambusul. Bambusul este o plant─â versatil─â, care se regenereaz─â rapid. Paiele din bambus sunt f─âcute de obicei f─âr─â pesticide, chimicale sau coloran╚Ťi.

Paiele din bambus trebuie sp─âlate manual, uscate bine ╚Öi ╚Ťinute ├«ntr-un loc bine ventilat pentru a evita mucegaiul. C├ónd alegi paiul, asigur─â-te c─â firma produc─âtoare ob╚Ťine materia prim─â ├«ntr-un mod sustenabil.

Iat─â c├óteva magazine online unde po╚Ťi g─âsi paie din bambus de calitate: Brush with Bamboo, Bamboo Straws, Bamboo Straw Girl, Bambaw, StrawFree.

Sticl─â

Majoritatea paielor de b─âut din sticl─â sunt f─âcute din borosilicat, fiind rezistente ╚Öi tolerante la schimb─âri de temperatur─â, put├ónd fi folosite pentru b─âuturi fierbin╚Ťi ╚Öi reci. ├Än plus, sticla nu este poroas─â ╚Öi ├«mpiedic─â acumularea bacteriilor. Paiele din sticl─â sunt hipoalergene, put├ónd fi folosite ├«n siguran╚Ť─â de oameni cu alergii.

C├ónd alegi un pai de sticl─â, verific─â materialul, lungimea ╚Öi diametrul. Unele b─âuturi vor avea nevoie de paie ├«ntr-o anumit─â dimensiune. Po╚Ťi g─âsi aici un ghid util referitor la paiele din sticl─â ╚Öi recenzii la cele mai populare branduri. C├óteva dintre locurile unde po╚Ťi g─âsi paie din sticl─â: Ecostrawz, Simplystraws, StrawGrace.

Paie compostabile

Paiele compostabile pot fi făcute din hârtie sau din alte materiale biologice, cum ar fi amidon de porumb, trestie de zahăr, sau chiar din paie de grâu. Paiele compostabile sunt o alegere ideală pentru petreceri sau alte întruniri.

Câteva dintre brandurile care comercializează paie compostabile sunt: HarvestStraws, Biodeck, Biosector, Ecostrawz.

Metal

Paiele din o╚Ťel inoxidabil sunt rezistente ╚Öi u╚Öor de cur─â╚Ťat. ├Än plus, o╚Ťelul men╚Ťine temperatura b─âuturii, prevenind ├«nc─âlzirea ei. O╚Ťelul inoxidabil nu las─â ├«n urm─â chimicale periculoase, spre deosebire de plastic. Paiele din o╚Ťel inoxidabil sunt versatile, put├ónd fi folosite pentru numeroase feluri de b─âuturi. Din cauza faptului c─â nu sunt flexibile, paiele de metal pot fi periculoase pentru cei mici.

Po╚Ťi g─âsi paie din o╚Ťel pe site-ul rom├ónesc Alternative.blue, precum ╚Öi ├«n alte magazine online.

carturesti.ro

├Än ultimii ani, au ap─ârut tot mai multe campanii de con╚Ötientizare care ├«ncurajeaz─â renun╚Ťarea la paie de plastic. Luna trecut─â, Expirat a devenit primul club din Bucure╚Öti care a renun╚Ťat la ele, ├«ncuraj├ónd consumatorii s─â refuze paiele din b─âuturi ├«n cadrul campaniei #f─âr─âpaie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii