Al╚Ťi 10 zimbri au fost elibera╚Ťi ├«n Mun╚Ťii ╚Üarcu

in Biodiversitate 13 June 2016 653 Views

O nou─â turm─â de 10 zimbri a ajuns ├«n Mun╚Ťii ╚Üarcu, ├«n apropierea comunei Armeni╚Ö. Ace╚Ötia provin din trei rezerva╚Ťii din Germania ╚Öi Belgia, iar ┬ádup─â ce se vor adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi elibera╚Ťi ├«n s─âlb─âticie ╚Öi vor tr─âi ├«n Carpa╚Ťii Meridionali.

Zimbri

Acestea sunt primele zece exemplare din cel pu╚Ťin 100 de zimbri pe care ├«i vom elibera ├«n Carpa╚Ťii Meridionali ├«n urm─âtorii cinci ani”, a declarat Frans Schepars, director al Rewilding Europe.

├Än Mun╚Ťii ╚Üarcu exist─â ├«n prezent o popula╚Ťie de 20 de zimbri ce tr─âiesc ├«n libertate deplin─â. ├Änc─â din 2013, WWF Rom├ónia ╚Öi Rewilding Europe au demarat un proiect de repopulare a Carpa╚Ťilor Meridionali cu aceast─â specie emblematic─â.

Autorit─â╚Ťile locale precum ╚Öi membrii comunit─â╚Ťilor din Armeni╚Ö ╚Öi Fene╚Ö – localit─â╚Ťile din apropierea zonei de res─âlb─âticire, au f─âcut posibile cele trei eliber─âri de zimbri anuale (prima av├ónd loc ├«n 2014), aceste evenimente fiind primii pa╚Öi spre a crea o popula╚Ťie viabil─â de zimbri ├«n libertate.

O c─âl─âtorie lung─â de peste 5000 de km

Zimbri adu╚Öi azi provin din diferite gr─âdini zoologice sau rezerva╚Ťii din Europa. Trei au fost dona╚Ťi de parcul┬á Bellewaerde din Belgia, unul de c─âtre rezerva╚Ťia Neum├╝nster din Germania ÔÇô ce a fost g─âzduit o s─âpt─âm├ón─â de rezerva╚Ťia belgian─â Han-sur-Lesse, un partener vechi al proiectului, iar al╚Ťi ╚Öase zimbri au fost dona╚Ťi de rezerva╚Ťia Wisentgehege, tot din Germania.

Cele zece exemplare au sosit sănătoase, în ciuda stresului imens cauzat de călătoria lungă de 5000 de km și au fost eliberate într-o zonă de aclimatizare de 15 hectare.

padoc

Dup─â aproximativ o lun─â, odat─â ce zimbrii ├«╚Öi vor reveni dup─â stresul provocat de relocare ╚Öi se vor obi╚Önui cu noul mediu, vor ie╚Öi ├«ntr-o zon─â de res─âlb─âticire de 150 de hectare, unde ├«╚Öi vor redob├óndi instinctele s─âlbatice ╚Öi vor forma o turm─â. C├ónd vor fi suficen╚Ťi de puternici pentru a supravie╚Ťui pe cont propriu, zimbri se vor al─âtura celorlalte 20 de exemplare ce tr─âiesc deja ├«n s─âlb─âticie, devenind o parte din ecosistemul natural din situl Natura2000 Mun╚Ťii ╚Üarcu, ce se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 59.000 de hectare.

Peste 300 de zimbri până în 2024

Astfel de evenimente vor continua s─â aib─â loc ├«nc─â cel pu╚Ťin cinci ani, parte a proiectului LIFE ÔÇ×Ma╠ćsuri urgente pentru recuperarea populat╠Žiei de zimbru ├«n Rom├óniaÔÇŁ (LIFE Zimbru) finan╚Ťat de Comisia European─â prin programul LIFE.┬á De asemenea, ├«n luna mai a acestui an, au fost puse bazele cre─ârii unui centru de reproducere a zimbrului la Gr─âdina Zoologic─â din Hunedoara.

Obiectivul pe care Rewilding Europa ╚Öi WWF Rom├ónia l-au stabilit ├«n cadrul proiectului LIFE Zimbru este de a crea o popula╚Ťie s─âlbatic─â, viabil─â, de cel pu╚Ťin 193 de zimbri p├ón─â ├«n 2020, care poate s─â creasc─â p├ón─â la 300 de exemplare p├ón─â ├«n 2024. Prin aducerea ├«napoi a zimbrilor se face o contribu╚Ťie substan╚Ťial─â la salvarea acestei specii deosebit de importante pentru natura din Europa. Acesta face parte dintr-o ini╚Ťiativ─â de res─âlb─âticire mai ampl─â ├«n Rom├ónia, unde cele dou─â organiza╚Ťii lucreaz─â pentru a crea una dintre cele mai mari zone s─âlbatice ├«nvecinate din Europa cu o suprafa╚Ť─â de aproximativ 3 milioane de hectare, care leag─â diferite zone protejate, zone de s─âlb─âticie naturale ╚Öi zone de res─âlb─âticire, cea mai mare zon─â de acest fel din zona Carpa╚Ťilor Meridionali.

zimbri muntii tarcu

O specie mai rară decât rinocerul negru

Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru s─âlbatic de pe continent. C├óndva, ┬ácutreiera toat─â Europa, mai pu╚Ťin nordul Scandinaviei ╚Öi p─âr╚Ťile sudice ale Peninsulei Iberice ╚Öi Italia. Acesta a fost v├ónat excesiv de oameni p├ón─â c├ónd ├«n cele din urm─â a disp─ârut din s─âlb─âticie, ├«n 1927. La momentul respectiv, r─âm─âseser─â doar 54 de exemplare, toate ├«n captivitate. O reproducere ╚Öi un proces de reintroducere lent, dar de succes, ├«n Europa Central─â ╚Öi de Est au contribuit la stabilirea unei noi popula╚Ťii s─âlbatice. Popula╚Ťia global─â de zimbri este estimat─â acum, conform datelor oficiale, la 5 046 de exemplare (ianuarie 2014). Dintre acestea, doar 3 230 locuiesc ├«n turme libere sau semi-libere.

Comentarii

comentarii