Ambalajul comestibil, prea extravagant pentru români

in EcoLIFESTYLE 31 March 2014 1,862 Views

La Paris, ├«n WikiBar, borcanul de iaurt sau paharul din care bei un ceai fierbinte este numai bun de ron╚Ť─âit, gra╚Ťie tehnologiei futuriste, WikiCells, dezvoltat─â de bioinginerului american, David Edwards. Inven╚Ťia, care const─â ├«n ambalarea alimentelor ├«n membrane fabricate din ingredien╚Ťi naturali, pare ├«ns─â lipsit─â de succes pe pia╚Ťa rom├óneasc─â.

Dorin Cojocaru, directorul Asocia╚Ťiei Patronale Rom├óne din Industria Laptelui sus╚Ťine c─â, deocamdat─â, rom├ónii sunt prea s─âraci s─â-╚Öi permit─â ambalaje comestibile, iar legile Uniunii Europene sunt prea stricte, ├«n privin╚Ťa comercializ─ârii produselor alimentare.

├Än Rom├ónia, ╚Öi chiar ├«n Europa, cred c─â o astfel de idee este departe de a fi pus─â ├«n practic─â, mai ales pe pia╚Ťa lactatelor, unde normele de igien─â sunt deosebit de stricte. Riscul ca iaurtul sau br├ónzeturile proaspete, ├«mpachetate doar ├«n membran─â comestibil─â, s─â se degradeze este foarte crescut, av├ónd ├«n vedere perisabilitatea crescut─â a acestor produse. Un ambalaj comestibil este, cu siguran╚Ť─â, organic ╚Öi necesit─â, la r├óndul s─âu, s─â fie protejat. ├Än plus, nu po╚Ťi asigura depozitarea sau transportul acestor produse, ├«n condi╚Ťii igienico-sanitare optime, dac─â nu sunt protejate de ambalaje conven╚ŤionaleÔÇŁ, a declarat, pentru Green Report, Dorin Cojocaru.

Dorin Cojocaru este rezervat ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte obiceiurile rom├ónilor vizavi de igiena proprie, atunci c├ónd vine vorba despre astfel de ambalaje. Iar s─ân─âtatea copiilor, deseori nesupraveghea╚Ťi, ar putea fi pus─â ├«n pericol, din cauz─â c─â aceste alimente, ambalate ├«n membrane organice, pot produce toxiinfec╚Ťii alimentare, deoarece favorizeaz─â multiplicarea microorganismelor.

Cu Wikicells
ne lu─âm adio de la plastic

David Edwards a demonstrat însă că aceste ambalaje futuriste sunt deosebit de practice, pot înlocui aproape orice tip de ambalaj și contribuie semnificativ la diminuarea invaziei deșeurilor din plastic.

Ambalajele comestibile ar putea s─â reprezinte o solu╚Ťie viabil─â pentru rezolvarea problemei de╚Öeurilor alimentare Pot fi p─âstrate ╚Öi c├óteva luni ├«n frigider, iar ├«n ceea ce prive╚Öte igiena este suficient ca paharele sau borcanele organice s─â fie cl─âtite cu ap─â ├«nainte de a fi m├óncateÔÇŁ, sus╚Ťine Edwards.

Ideea bioinginerului american poate constitui sfârșitul utilizării plasticului în industria alimentară. Conceptul WikiCells a fost dezvoltat de start-up-ul  WikiFoods si un prim WikiBar, imaginat de designerul futurist  Mathieu Lehanneur, a fost deschis la Paris.

Pentru iaurt sau mozzarella, ambalajul poate fi, de exemplu, coc─â de ciocolat─â sau din zah─âr de orz. Inventatorul este deja ├«n discu╚Ťii inclusiv cu actori din industria alimentar─â european─â pentru promovarea inven╚Ťiei sale.

IBA București,
axat doar pe proiecte conven╚Ťionale

Potrivit Mariei Ionescu, ╚Öefa Laboratorului de ambalaje din cadrul Institutul Na╚Ťional de Cercetare -Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucure╚Öti, cercet─âtorii rom├óni nu dezvolt─â, deocamdat─â, proiecte care include ambalajele comestibile. Exist─â ├«ns─â doctoranzi, ├«n Sibiu sau ├«n Gala╚Ťi care, trateaz─â ├«n tezele lor de doctorat acest subiect.

├Än institutul nostru, deocamdat─â, nu dezvolt─âm proiecte destinate ambalajelor comestibile. ┼×tiu ├«ns─â c─â exist─â doctoranzi ├«n Gala╚Ťi sau ├«n Sibiu care trateaz─â acest subiect ├«n tezele lor de doctoratÔÇŁ, a declarat, pentru Green Report, Maria Ionescu.

Solu╚Ťie pentru de╚Öeurile alimentare

Ideea ambalajelor comestibile pare eficient─â ├«ns─â┬á pentru rezolvarea problemei de╚Öeurilor ├«ntr-un viitor mai mult sau mai pu╚Ťin ├«ndep─ârtat, potrivit lui Dan Cristiu, director executiv, Asocia╚Ťia Produc─âtorilor de Amabalaje din Rom├ónia (ARAM).

Ambalajele comestibile ar putea s─â reprezinte o solu╚Ťie viabil─â pentru rezolvarea problemei de╚Öeurilor alimentare. Exist─â deja ambalaje biodegradabile, cu impact minim asupra mediului. ├Äns─â, adoptarea acestui tip novator de ambalaje poate diminua cantitatea de de╚Öeuri din industria alimentare ╚Öi poate stopa risipade materii primeÔÇŁ, a explicat, pentru Green Report, Dan Cristiu.

Sticle vegetale,
în loc de PET-uri

Trestia de zah─âr, scoar╚Ťa copacilor sau paiele de gr├óu vor deveni ├«n c├ó╚Ťiva ani materia prim─â pentru urm─âtoarea genera╚Ťie de ambalaje. Speciali╚Ötii de la Coca-Cola, dar ╚Öi de la alte companii de b─âuturi cerceteaz─â posibilitatea utiliz─ârii de╚Öeurilor vegetale ├«n propor╚Ťie de 100% pentru realizarea recipientelor de ├«mbuteliere. Peste 25 de miliarde de sticle fabricate prin tehnologia PlantBottle au fost comercializate de Coca-Cola ├«ncep├ónd din 2010.

PlantBottle este o tehnologie de fabrica╚Ťie a sticlelor care arat─â la fel ca sticlele clasice din plastic fabricate ├«nc─â din 1978, dar care ├«nglobeaz─â ├«n compozi╚Ťie 22,5% materie vegetal─â.

┼×i PepsiCo, compania rival─â Coca-Cola, a anun╚Ťat schimbarea ambalajelor ╚Öi sus╚Ťine, ├«nc─â din 2011, c─â are o tehnologia performant─â pentru un nou ambalaj realizat 100% din scoar╚Ť─â de pin sau ┬ácoji rezultate din prelucrarea porumbului. ┬áCosturile de cercetare ╚Öi dezvoltare ale noii sticle sunt de ordinul milioanelor de dolari.

Ce este WikiCell

Un WikiCell este format din două straturi. Primul este asemănător cojii unui fruct, cum ar fi strugurele sau afina, și este complet comestibil. Al doilea strat este mult mai durabil și poate fi comestibil sau nu, dar e complet biodegradabil, așa cum este coaja portocalei sau a nucii de cocos.

Primul produs lansat, deocamdat─â, de WikiCell Designs este ├«nghe╚Ťata ├«mpachetat─â ├«ntr-o carcas─â comestibil─â. David Edwards a adunat o varietate de modele de ambalaje comestibile, care variaz─â de la vin, ├«ntr-o pung─â din coaj─â de struguri, p├ón─â la suc de portocale ├«ntr-un recipient cu arom─â de coaj─â de portocal─â. Dac─â WikiCell ├«nseamn─â un viitor f─âr─â pungi din plastic sau PET-uri aruncate prin p─âduri sau pe marginea drumului, noi suntem preg─âti╚Ťi. Tu e╚Öti?

Comentarii

comentarii