Ambi╚Ťiile de mediu ale companiilor, prea slabe pentru obiectivele acordului climatic de la Paris

in Business, Poluare 25 October 2016 165 Views

Planurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â de c─âtre marile companii reprezint─â doar un sfert din cantitatea necesar─â┬ápentru a limita ├«nc─âlzirea global─â ├«n conformitate cu obiectivele stabilite anul trecut la Paris, informeaz─â Reuters, cit├ónd rezultatele unui studiu realizat de┬áCDP, un grup independent care urm─âre╚Öte perfoma╚Ťele de mediu ale companiilor, cunoscut anterior ca┬áCarbon Disclosure Project.

pexels-photo-120264

Potrivit studiului lansat mar╚Ťi, aproximativ 85% din cele 1.089 mari companii care au r─âspuns sondajului CDP au declarat c─â ╚Öi-au stabilit obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â. Cu toate acestea, ├«n general,┬áplanurile nu au fost suficiente pentru a se conforma┬áobiectivelor stabilite ├«n Acordul de la Paris pentru a limita cre╚Öterea temperaturilor la “mult sub” 2 grade Celsius.

Dacă obiectivele companiilor ar fi ralizate emisiile colective reduse ar fi de un miliard de tone de CO2 până în 2030, ceea ce reprezintă doar un sfert din cele 4 miliarde de tone necesare.

Conform datelor, diferen╚Ťa de 3 miliarde de tone este “egal─â cu aproape 50% din totalul emisiilor curente ale acestor companii”.

CDP a declarat c─â studiul a fost conceput ca un punct de referin╚Ť─â ├«n raport cu care s─â se judece ac╚Ťiunile viitoare de companii.

Prin intermediul Acordului se dore╚Öte ca statele dezvoltate s─â continue mobilizarea surselor de finan╚Ťare pentru statele ├«n curs de dezvoltare, s─â asigure transferul de tehnologie ╚Öi cre╚Öterea capacit─â╚Ťii celor din urm─â de a se adapta la efectele schimb─ârilor climatice, implement├ónd totodat─â ╚Öi m─âsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â. Mai mult, tratatul prevede un mecanism de revizuire a angajamentelor asumate, la un interval de 5 ani, prin care s─â se asigure ambi╚Ťia ╚Öi durabilitatea acordului, ├«n completarea unui proces de evaluare la nivel global a progresului ├«nregistrat ├«n atingerea obiectivelor stabilite.

Principalele obliga╚Ťii ale Rom├óniei ├«n conformitate cu Acordul de la Paris, din punct de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de ser─â pentru perioada 2021-2030, sunt:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â cu 43% p├ón─â ├«n 2030 fa╚Ť─â de 2005 sub EU ETS (activit─â╚Ťi ├«n domeniul energetic, inclusiv rafin─âriile; activit─â╚Ťi de produc╚Ťie ╚Öi prelucrare a metalelor feroase; activit─â╚Ťi ├«n industria mineralelor ÔÇô ciment, var, sticl─â ╚Öi ceramic─â, activit─â╚Ťi de producere a celulozei, h├órtiei ╚Öi cartonului; industria chimic─â; activit─â╚Ťi de produc╚Ťie ╚Öi prelucrare a metalelor neferoase) ÔÇô obiectiv unic la nivel UE;
  • participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â cu 30% p├ón─â ├«n 2030 fa╚Ť─â de 2005 ├«n sectoarele non-ETS, incluz├ónd transportul, agricultura, construc╚Ťiile, gestiunea emisiilor din de╚Öeuri ÔÇô obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit ├«n func╚Ťie de PIB/cap de locuitor.

Rom├ónia a fost unul dintre cele 174 de state membre ONU ╚Öi UE care au semnat acest acord la Ceremonia din data de 22 aprilie 2016, de la New York. P├ón─â ├«n prezent, 61 de state au ratificat acest acord, ceea ce reprezint─â 47,7% din totalul emisiilor de gaze cu efect de ser─â. Pentru intrarea sa ├«n vigoare este necesar─â depunerea instrumentelor de ratificare de c─âtre cel pu╚Ťin 55 de state p─âr╚Ťi, reprezent├ónd un procent de 55% din totalul global al emisiilor de gaze.

Principiile de baz─â ale Acordului de la Paris sunt: principiul responsabilit─â╚Ťilor comune dar diferen╚Ťiate ╚Öi al capacit─â╚Ťilor respective (common but differentiated responsibilities and respective capabilities) ╚Öi principiul echit─â╚Ťii.

Schimbări climatice: Acordul de la Paris, la un pas să intre în vigoare

Ce prevede acordul climatic:

  • obiectivul celor 2 grade Celsius, prin raport la epoca preindustrial─â, care impune reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de ser─â (GES), dar ╚Öi m─âsuri de economisire a energiei ╚Öi investi╚Ťii ├«n energiile regenerabile;
  • continuarea eforturilor pentru a limita aceast─â cre╚Ötere p├ón─â la 1,5 grade Celsius;
  • o viziune de transformare care s─â permit─â dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, ├«n contextul unei dezvolt─âri durabile ╚Öi de eradicare a s─âr─âciei;
  • un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani, care asigur─â ambi╚Ťia ╚Öi durabilitatea acordului;
  • un proces de evaluare la nivel global a progresului ├«nregistrat, ├«n atingerea ╚Ťintelor asumate;
  • cooperarea statelor ├«n domenii precum sistemele de avertizare timpurie, preg─âtirea pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â ╚Öi de asigurare a riscurilor;
  • alte prevederi importante se refer─â la responsabilit─â╚Ťi clare de monitorizare ╚Öi raportare, dar ╚Öi un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finan╚Ťare pentru statele ├«n curs de dezvoltare, transferul de tehnologie ╚Öi cre╚Öterea capacit─â╚Ťii acestor state de a se adapta la schimb─ârile climatice.

Comentarii

comentarii