Amenzi de peste 100.000 de lei intr-o razie impotriva defrisarilor ilegale

in Stiri 25 February 2011 169 Views

Comercializarea lemnului fara acte de provenienta si incalcarea regimului silvic le-a adus amenzi totale de 117.500 de lei persoanelor si firmelor prinse in neregula de catre reprezentantii Ministerului Mediului si Politiei, care au desfasurat o ampla actiune de control in judetele Harghita si Neamt.

La actiunea de control, desfasurata in perioada 22-25 februarie, au participat 42 politisti din cadrul Inspectoratelor de Politie Judetene Harghita si Neamt, 21 de jandarmi din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Judetene Harghita si Neamt, 31 specialisti silvici si 2 comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu.

Oamenii legii au organizat 15 filtre in cele doua judete, pentru a depista eventualele fapte ilegale asociate cu exploatarea, circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos. De asemenea, ei au verificat 18 societati comerciale din domeniul silvic si au constatat 19 infractiuni – 15 la legea Codului Silvic, 3 privind evaziunea fiscala, iar una privind regimul circulatiei pe drumurile publice.

Totodata, 33 de persoane au fost depistate in afara legii, valoarea totala a sanctiunilor aplicate fiind de 117.500 lei.

De asemenea, politistii au confiscat 287 metri cubi de material lemnos, in valoare totala de 51.270 de lei, iar 781 metri cubi material lemnos, in valoare de 189.551 de lei, au fost ridicati pentru a li se stabili provenienta.

“Orice taiere ilegala din padure va deveni infractiune”

„Daca facem o comparatie cu 2009, taierile ilegale din 2010 au fost mai putine. Insa nu este suficient. Voi propune in continuare sa inasprim si mai mult sanctiunile. Voi propune sa constituie infractiune orice fel de taiere ilegala din padure, indiferent de cantitate, nu numai cazurile in care este depasita cantitatea de 5 metri cubi, asa cum este in momentul de fata. Actiunile cum a fost cea de zilele trecute contribuie la reducerea acestui fenomen”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Astfel de actiuni ample de control pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri vor fi organizate pe parcursul intregului an, au precizat reprezentantii Ministerului Mediului.
 

Comentarii

comentarii