Amenzi de peste 7 milioane de lei pentru poluarea apelor

in Legislatie, Poluare 28 July 2020 85 Views

Inspectorii┬á Administra╚Ťiei Na╚Ťionale “Apele Rom├óne” au aplicat de la ├«nceputul anului un num─âr de aproape 170 de amenzi ├«n valoare de peste 7 milioane de lei, potrivit datelor centralizate la nivelul institu╚Ťiei.

Astfel, de la ┬á├«nceputul anului, au fost aplicate 537 sanc╚Ťiuni, din care 369 avertismente ╚Öi 168 amenzi, ├«n valoare total─â de 7.202.500 lei, sum─â care reprezint─â mai mult de jum─âtate din totalul amenzilor aplicate pe toat─â durata anului trecut. Au fost sesizate organele de cercetare penal─â ├«n 12 cazuri ╚Öi s-a f─âcut o propunere de suspendare a activit─â╚Ťii economice.

Dintre acestea, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în bazinele hidrografice Siret, Mureș, Argeș-Vedea și Dobrogea-Litoral, iar cel mai mare cuantum al amenzilor a fost aplicat în bazinul hidrografic Siret (în valoare de 1,42 mil lei), urmat de bazinele hidrografice Mureș și Argeș-Vedea, în valoare de peste 1,3 milioane de lei.

Din cuantumul total al amenzilor aplicate de la ├«nceputul anului, cele mai multe amenzi ├«n valoare total─â de 3,03 milioane lei au fost aplicate pentru exploatare ilegal─â a agregatelor minerale, cuantum care reprezint─â jum─âtate din valoare amenzilor aplicate la nivel na╚Ťional.

Pentru neigienizarea cursurilor de ap─â, cei responsabili (autorit─â╚Ťi locale, administratori ai folosin╚Ťelor de ap─â) au primit amenzi ├«n valoare de aproape 1,5 milioane de lei. De asemenea, pentru evacuarea apelor uzate neepurate sau insuficient epurate, au fost aplicate amenzi ├«n valoare de aproape 1 milion de lei.

În ceea ce privește numărul plângerilor penale, 11 din totalul celor 12 au vizat exploatarea ilegală de agregate minerale.

Comentarii

comentarii