Amenzi de câte 5.000 de lei pentru patru persoane care au cules ghiocei din Munții Măcinului

Patru persoane au cules în jur de 1.500 de fire de ghiocei Galanthus plicatus, o specie care crește numai în judeţul Tulcea și care este aflată pe Lista roşie a speciilor periclitate din Europa, din Parcul Național Munții Măcinului. Acestea au fost sancționate cu câte 5.000 de lei.

Galanthus plicatus Foto: Oana Racheleanu

O echipă mixtă, formată dintr-un reprezentant al Parcului Naţional Munţii Măcinului (PNMM) şi un inginer silvic, i-a surprins pe aceștia în timp ce încărcau într-o furgonetă cutii cu buchete cu ghiocei.

„Pentru cei care vin cu spatule, cutii şi furgonetă specială, vom fi fără milă. Amenda este în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 30.000 de lei la 60.000 de lei pentru persoanele juridice”, a declarat Directorul Administraţiei PNMM, Viorel Roşca, pentru Agerpres.

Indivizii au luat 1.500 de ghiocei, unii cu bulb, ceea ce nu mai permite creșterea altora în loc.

Galanthus plicatus Foto: Oana Racheleanu

Specia de Galantus Picatus, ghiocel cu frunze îndoite, se află pe Lista roşie a speciilor periclitate din Europa. Acest tip de ghiocel are frunzele uşor răsucite, ca un uluc, pentru ca planta să reziste aridităţii  – ținând cont că se găsește numai în județul Tulcea – şi să aibă un schimb cât mai mic de apă cu mediul exterior.

Ghioceii sunt protejați la noi prin următoarele legi:

  • Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (culegerea lor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau un an sau cu amendă)
  • Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice
  • Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

„An după an, cohorte de «întreprinzători», profitând de așa zisă ”tradiție” și de ignoranța cumpărătorilor acestui ”simbol”, iau cu asalt tot mai puținele păduri din jurul orașelor și smulg fără discernământ orice exemplar vizibil de Galanthus. Majoritatea sunt luați cu tot cu rădăcină, făcând imposibilă înmulțirea lor în anii următori și nu este de mirare că specile de ghiocei sunt ”aproape amenințate” (near thereatened), ”vulnerabile” (vulnerable) sau chiar ”pe cale de dispariție” (critically endangered) în câteva dintre țările europene, așa cum se menționează pe Lista Roșie a speciilor periclitate”, scriu cei de la Ierburi Uitate.

Flora Munților Măcin cuprinde 1770 de specii de plante din care 72 de specii sunt rare sau vulnerabile și 27 de specii sunt endemice.

Citește și: 

Ghioceii sunt strict protejați de lege. Pedeapsa: până la un an de închisoare

spot_img

Ultimele știri