Un amfibian recent descoperit, numit dup─â Donald Trump

in Biodiversitate 27 December 2018 160 Views

Un amfibian care a fost descoperit recent ├«n Panama va purta numele de dermophis donaldtrumpi, ├«n replic─â la afirma╚Ťiile pre╚Öedintelui american cu privire la schimb─ârile climatice. Cel care a ales numele a pl─âtit 25.000 de dolari pentru a avea acest privilegiu.

Un amfibian recent descoperit, numit dup─â Donald Trump

Foto: EnviroBuild

Vietatea g─âsit─â ├«n Panama un tip de gimnofion (ordin de amfibieni lipsi┼úi de membre, cu corpul serpentiform sau vermiform ┼či trunchi inelat) orb, care tr─âie┼čte ├«n principal ├«n subteran. Are 10 centimetri lungime ╚Öi arat─â ca o r├óm─â.

Luna aceasta, Rainforest Trust, un ONG care protejeaz─â terenurile de la tropice ╚Öi animalele pe cale de dispari╚Ťie, a organizat o licita╚Ťie ├«n care participan╚Ťii puteau numi 12 specii nou descoperite de plante ╚Öi animale, din America de Sud. Banii urmeaz─â s─â fie folosi╚Ťi la protejarea acelor specii.

Licita╚Ťia pentru amfibian a fost c├ó╚Ötigat─â cu 25.000 de dolari de EnviroBuild, o companie care produce materiale de construc╚Ťii sustenabile, iar numele ales a fost dermophis donaldtrumpi.

gardenpedia.ro

ÔÇ×[Dermophis donaldtrumpi] este ├«n particular sensibil la impactul schimb─ârilor climatice ┼či, prin urmare, ├«n pericol de a disp─ârea ca rezultat direct al politicilor privind clima proferate de persoana care i-a inspirat numeleÔÇŁ, a precizat co-fondatorul EnviroBuild, Aidan Bell, ├«ntr-o declara┼úie. ÔÇ×B─âgatul capului ├«n p─âm├ónt ├«l face Donald Trump s─â evite consensul ┼čtiin┼úific asupra schimb─ârilor climatice de tip antropomorfÔÇŁ.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â care au g─âsit amfibianul de 10 centimetri au fost de acord s─â foloseasc─â numele dermophis donaldtrumpi atunci c├ónd vor anun╚Ťa descoperirea ├«n mod oficial, ├«n literatura de specialitate.

ÔÇ×Este numele perfect. Caecilian (gimnofion) vine de la denumirea latin─â caecus, care ├«nseamn─â ┬źorb┬╗, reflect├ónd perfect viziunea strategic─â pe care pre╚Öedintele Donald Trump a ar─âtat-o regulat fa╚Ť─â de schimb─ârile climaticeÔÇŁ, a mai spus Bell.

Un amfibian recent descoperit, numit dup─â Donald Trump

De┼či cei mai importan┼úi oameni de ┼čtiin┼ú─â la nivel mondial sunt de acord c─â schimb─ârile climatice sunt ├«n primul r├ónd provocate de om, Trump, a c─ârui administra┼úie este favorabil─â folosirii de combustibili fosili, a acuzat cercet─âtorii de urm─ârirea unei ÔÇ×agende politiceÔÇŁ ┼či a pus la ├«ndoial─â faptul c─â oamenii sunt responsabili pentru cre┼čterea temperaturilor.

Luna trecut─â, Trump a pus la ├«ndoial─â chiar ┼či un raport al propriului guvern, care a descoperit c─â schimb─ârile climatice ar costa SUA sute de miliarde de dolari anual ┼či ar afecta s─ân─âtatea popula┼úiei. ÔÇ×Nu cred acest lucruÔÇŁ, a declarat pre┼čedintele reporterilor la momentul respectiv.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii