Un calculator online îți arată amprenta ecologică pe care o ai în decursul unui an

in EcoLIFESTYLE 26 April 2018 3,459 Views

ONG-ul Global Footprint Network a conceput un calculator online cu care îți poți calcula propria amprentă ecologică.

calculator amprenta ecologica

Pentru a calcula amprenta ecologică, răspunzi la întrebări variate care acoperă obiceiurile alimentare și de cumpărare, detalii despre gospodărie și despre mijloacele de transport pe care le folosești. Calculatorul îți va arăta apoi care este „Overshoot Day” personală, sau ziua în care s-ar termina toate resursele dacă toată lumea ar trăi ca tine, dezvăluindu-ți de câte planete am avea nevoie pentru un astfel de trai. Amprenta ecologică este indexul care măsoară presiunea pe care omenirea o exercită asupra ecosistemelor.

Pe aceeași platformă poți explora mai multe detalii despre rezultatele proprii și despre problemele amprentei ecologice în lume, sau poți afla ce măsuri ai putea lua pentru o viață mai prietenoasă cu mediul.

Anul trecut, un studiu dezvăluia patru măsuri pe care fiecare om le poate lua pentru a reduce amprenta de carbon: alegerea unei diete preponderent bazată pe plante, evitarea transportului aerian, traiul fără mașină și o familie mai restrânsă, cu mai puțini copii.

Conform Global Footprint Network, cererea umanității pentru resurse regenerabile rămâne cu 68% mai ridicată decât ce poate oferi planeta. 68% din populația lumii trăiește într-o țară cu un deficit ecologic, unde locuitorii cer mai mult de la natură decât aceasta poate oferi. 70% din populația lumii trăiește într-o țară cu deficit ecologic și cu venituri sub medie, însemnând că locuitorii nu pot scăpa de lipsuri prin cumpărarea resurselor.

alecoair.ro

Puteți explora mai multe date despre amprentele ecologice ale țărilor lumii, inclusiv ale României, pe site-ul lor.

Deși calculatoarele de acest gen nu sunt o știință exactă, te pot ghida în alegerea unui stil de viață mai puțin invaziv cu mediul înconjurător. Greenpeace au lansat recent un calculator care îți arată cât plastic consumi, iar acest calculator îți prezintă în detaliu impactul pe care carnea din alimentație îl are asupra mediului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii