ANAR: Rezerva necesară alimentării cu apă a Bucureștiului este suficientă, la ora actuală

in Autoritati, Stiri 18 August 2015 309 Views

Alimentarea cu apă în București nu întâmpină probleme, rezerva fiind suficientă în acumulările de pe râurile Argeș și Dâmbovița, a precizat, marți, într-un comunicat, Administrația Națională ‘Apele Române’ /ANAR/, potrivit Agerpres.

apa

‘Nu sunt probleme în alimentarea cu apă a Municipiului București, deoarece există o rezervă de apă suficientă în acumulările de pe râurile Argeș și Dâmbovița: râul Argeș — 20 mc/s și râul Dâmbovița: acumularea Văcărești — 5 mc/s; Canal Aducțiune 2 — 2 mc/s, Acumularea Vidraru: 307,81 milioane mc/Coeficient de umplere: 68,03%; Acumulare Golești: 33,85 milioane mc/Coeficient de umplere: 75,3%; Acumulare Văcărești: 3,5 milioane mc/Coeficient de umplere: 63,41%. Debitele principalelor cursuri de apă, precum și gradul de umplere al acumulărilor asigură, în prezent, cerințele utilizatorilor de apă din surse de suprafață. Exploatarea acumulărilor se face în conformitate cu regulamentele de exploatare și nu sunt semnalate situații de încadrare sub limita de funcționare în regim asigurat’, reiese din comunicarea ANAR.

Pe de altă parte, prognoza de specialitate relevă faptul că, în ultimele 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost staționar, în jurul valorii de 2.300 mc/s, reprezentând 53% din media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În ceea ce privește situația pe fluviul Dunărea la Calafat, în resursa de apă există nivel și debit de apă în secțiunea stației de captare a apei pentru populația din Municipiul Calafat corespunzător asigurării necesarului de apă și nu a fost necesară instituirea ‘Planului de restricții’ din punct de vedere al resursei de apă din receptorul natural (Fluviul Dunărea).

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală din bazinul Dunării, amonte de intrarea în țară și precipitațiile prognozate, pentru perioada 18-22 august 2015, se estimează instalarea unei tendințe de ușoară creștere a debitelor pe Dunăre la intrarea în țară, începând cu data de 19 august 2015. Astfel, pe baza informațiilor actuale, se prognozează o creștere până la un debit de 2.700 mc/s în data de 24 august 2015, urmând ca tendința de creștere ușoară să se mențină până la sfârșitul lunii august.

Totodată, pe sectorul românesc al Dunării, aval de sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier, se va menține tendința actuală de ușoară scădere a nivelurilor și în următoarele 3-4 zile, după care se va înregistra treptat și pe acest sector o tendință de creștere, ca urmare a propagării debitelor de la intrarea în țară și a aportului de debite al afluenților Dunării de pe acest sector, situați pe teritoriul României și Bulgariei.

ANAR menționează că nivelurile minime prognozate în secțiunile stațiilor hidrometrice reprezentative de pe sectorul românesc al Dunării se situează la valorile minime înregistrate în august 2007 și sunt, în general, mai mari cu 10-30 cm față de valorile minime de niveluri înregistrate în august 2012 și 2013.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani, valori deosebit de scăzute ale debitelor și nivelurilor pe sectorul românesc al Dunării s-au înregistrat în luna decembrie 2011 (un debit minim de 1.800 mc/s la intrarea în țară), iar valori minime apropiate de minimele istorice s-au înregistrat în perioada august — septembrie 2003 (un debit de 1.500 mc/s la intrarea în țară).
Sursă foto: Flickr.com

Comentarii

comentarii